Basta Blotmaten Banner 1024x375

Bästa Blötmaten

Denna artikel innehåller sponsrade länkar till VetZoo SE.

Att vara kattägare för med sig mycket ansvar, särskilt när det gäller vilken mat man ska ge sin katt. Att mata katter är mer komplicerat än att bara slänga ut några bitar här och där. Du måste överväga flera faktorer, särskilt om du väljer att ge din katt blötmat. Att bestämma vilken blötmat och hur mycket blötmat som en katt ska ha kan bli komplicerat, men vi är här för att hjälpa till. Så slappna av och läs denna artikel så guidar vi dig till den bästa kattmaten och hur du ska mata din katt med den.

Hur väljer man den bästa blötmaten till katten?

Visste du att en katts naturliga kost består av 60-72% protein och 2-4% kolhydrater, med 20-24% fett som främsta resterande del? Det viktiga är därför att tänka på för din katt är att den i grunden är ett rovdjur. Rovdjur äter i naturen en diet som måste inkludera gott om proteiner från bytesdjur. Detta betyder dock inte att en katt enbart ska äta kött, men det är alltså den viktigaste delen av kattens kost, och helst ska blötmaten vara runt minst 70% köttinnehåll. Genom att titta på blötmatens innehållsförteckning ska man titta främst på de fem första ingredienserna, då dessa är de som det är mest av i maten. Det ska vara gott om kött bland de första fem ingredienserna, helst ska de topp-tre ingredienserna vara kött för att få en bra diet till katten.

Om din katt bara ska äta blötmat

Om du bara ska ge blötmat till katten och inte variera med torrfoder, så ska du hålla utkik efter ordet helfoder. Blötmat som är helfoder är tillräckligt balanserat för att en katt bara ska äta det.

Med detta sagt är en kombination av blötmat och torrfoder en bra idé. Då kan katten fritt äta av torrfodret som alltid står framme och få det kompletterat med blötmat.

Läs också: Kattguidens fulla guide till kattmat

Kattguiden rekommenderar: Bästa blötmaten

Följande blötmat har vunnit priser för sin goda förmåga att erbjuda en balanserad och hälsosam diet för katter, och de är alla goda val som vi på Kattguiden rekommenderar. Då katter har olika preferenser i smak och konsistens kan det vara värt att börja med att testa en av prisvinnarna för att sedan byta till en annan om den inte faller din katt i smaken. Det rekommenderas helt enkelt att man testar sig fram tillsammans med sitt katt gällande vad den tycker smakar bäst.


1. True Instinct HighMeat Cat Turkey


2. Natures:menu Country Hunter


3. Bozita


4. Edgard & Cooper Cat Nöt & Anka


5. Natures:menu Cat Adult Beef & Chicken


Vad gör blötmat så bra?

Blötmat innehåller mer vätska än torrfoder vilket är väldigt bra då katter inte dricker bra med vatten. Katter har nämligen inte en törstreflex och har däför svårt att få i sig tillräckligt med vatten. Därför är blötmat ett bra alternativ för katten, då katten tar upp vattnet i blötmaten.

Kombinera gärna blötmat med torrfoder

Vi på Kattguiden säger att blötmat helt klart är ett mycket bra val för katter. Den hjälper katter med att fylla på med vätska förutom att förse katten med bra innehåll och näring, och proteininnehållet är väldigt högt. Dock är viss blötmat bara komplement till annan typ av fodermat. Det är dessutom lite krävande att hela tiden behöva ställa ut blötmaten till katten. Att kombinera blötmat med torrfoder kan därför vara en bra idé. Torrfoder är väldigt behagligt eftersom du kan ställa ut det till din katt så den kan äta när den vill. Exempelvis när du inte är hemma. Torrfoder har också en lång hållbarhet och är ett av de billigare alternativen för kattmat. Du bör alltid se till att kattmat du har naturliga ingredienser i, särskilt de första fem ingredienserna som anges på etiketten bör frekvent ange olika typer av kött. Torrfoder för katter bör alltid kompletteras med blötmat då och då, helst med naturliga ingredienser som kycklingkött eller fisk.

Läs också: Kattguidens guide till det bästa torrfodret

Hur mycket blötmat ska jag ge till min katt?

Titta på etiketten för kattens våtmat. Det hjälper till att göra lite matte. Blötmats kaloriinnehåll bör anges någonstans på etiketten. Uträkningar är bra för en referens, men om du ser att katten agerar hungrig eller tappar i vikt så måste du ge mer mat till katten.

Till exempel ger kan vi säga att det på en förpackning med malen kyckling och tonfisk står 73 kalorier förpackning. Om du inte hittar den här informationen, leta upp den på tillverkarens webbplats.

Låt oss säga att din veterinär eller du själv har beräknat att din katt ska ta in 240 kalorier per dag. I det här exemplet behöver du helt enkelt dela 240 med 73 för att bestämma hur många paket av blötmaten med kyckling- och tonfisk som du ska erbjuda din katt dagligen.

240/73 = 3,3

Därför måste din katt äta ungefär 3 1/3 burkar av denna mat per dag.

En kaloriräknare för katter kan också få dig att bilda en bra uppfattning. I en kaloriräknare för katter anger du bland annat kattens vikt och får en generell siffra på kaloriintag. Om din katt är kraftigt överviktig kan din veterinär rekommendera receptbelagd kattmat för viktminskning. Du kan också ställa frågan om hur mycket din katt bör äta till veterinär. Han eller hon kommer att väga din katt, identifiera din katts idealvikt och bestämma antalet kalorier som din katt ska ta in varje dag för att nå det målet.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 0 / 5. Antal betyg: 0

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?