Basta Klosaxen Banner 1024x375

Bästa Klosaxen

Denna artikel innehåller sponsrade produktlänkar.

Klovård bör vara en del av din innekatts rutinmässiga hälsovård. Många innekatter bryter ner klorna på egen hand, men andra innekatter kan däremot vara benägna att få överväxta klor, vilket är smärtsamt för katten när den går. Kontrollera kattens klor regelbundet för att övervaka deras längd. Du kan också märka att kattens klor är för långa när din katt hoppar upp i ditt knä och av misstag river dig! Oavsett orsaken, så gäller att om din kattens klor är för långa, så är det rekommenderat att klippa dem kortare.

Att köpa en av de bästa klosaxarna för katter är viktigt av flera anledningar. En anledning sticker ut: katter gillar inte processen av att få sina klor klippta. Därför måste du göra processen så enkel och kvick som möjligt, och detta möjliggörs med en riktigt bra klosax.

Att få klorna klippta är också stressande för många kattägare av två skäl. För det första kan man vara rädd för en osamarbetsvillig katt, och för det andra kan man ha en rädsla för att skada katten.

Om din katt inte är nöjd med att få sina tassar hanterade, börja med att vänja den vid att man rör tassarna. Rör försiktigt kattens tassar medan han vilar eller leker med dig, och öka gradvis hur mycket du hanterar kattens tassar över tiden.

Du kan också belöna din katt med kattgodis, klappa och berömma för att låta dig röra vid tassarna. Arbeta lite med det varje dag så det sen en del av den normala rutinen att du får hjälpa katten med att klippa klorna.

Kattguiden rekommenderar: De bästa klosaxarna

1. Oster Premium klotång S

2. Klosax Large

3. Klosax Buster Rosa

4. Little&Bigger Klosax för Katt

5. Klotång från Miller


Vad är en klosax och varför behöver vi dem?

En klosax är till för att klippa kattens klor. Dessa redskap används för att trimma klorna på dina katte. Precis som människor behöver klippa naglarna för att upprätthålla hygieniska standarder, så behöver våra håriga vänner det också. Så med en klosax hjälper vi våra älskvärda katter.

Behöver en utekatt få sina klor klippta?

Är din katt en utekatt så är klosaxen och att klippa klorna faktiskt inte något vi rekommenderar i det generella fallet här på Kattguiden. Detta då katter som är utomhus faktiskt bryter ned sina klor bättre på egen hand då de använder dem mer frekvent än en innekatt.

För en innekatt som inte använder klorna i samma utsträckning som en utekatt så rekommenderar vi däremot att använda en klosax för att klippa klorna.

Tips för klippning av kattens klor

Att klippa dina egna naglar är en ganska enkel process, men det är lite annorlunda när du hjälper din katt med det. Du behöver inte ta din katt till veterinären för att klippa klorna. Du behöver bara några tips för att säkerställa att du gör det rätt. Så här är några tips:

 1. Se till att rummet erbjuder bra belysning. Du måste kunna se ganska bra för att säkerställa att din katt är bekväm och att du klipper bra klipp.
 2. Erbjud din katt kattgodisar och beröm under och efter klippningen. Du måste göra saker roliga, annars är din katt rädd för processen nästa gång.
 3. Håll klosaxen parallellt med kattens klo när du klipper för att få ett rakt klipp.
 4. Att klippa kattens klor ungefär var 4:e vecka är att föredra.
 5. Pressa aldrig kattens tår. Detta kommer att skada dem.
 6. Du kan ta din katt till veterinären och få klorna trimmade, men det finns ingen anledning att betala en veterinäravgift för det. Ta bara tag i ett par av de bästa paren av klosaxar för din katt angiven här ovan. Efter de första par gånger du klippt kattens klor kommer det inte att vara så svårt att klippa kattens klor. Dessutom kommer din katt att tacka dig!

Introducera klosaxen för katten

Använd dessa steg för att introducera verktyget:

 1. När du har köpt klosaxen, lägg den på golvet och ge din katt möjligheten att se den. Du kan även ge en belöning varje gång katten går nära klosaxen.
 2. När din katt inte verkar bry sig om objektet, flytta det närmare kattens tassar, och om han inte reagerar nämnvärt, kan du börja klippa klorna.
 3. Innan katten blivit bekväma med att få sina klor klippta, ta för vana att vidröra hans tassar försiktigt när ni umgås så att katten börar lära sig tolerera att någon rör dens tassar.
 4. När han verkar ganska bekväm med att få sina tassar hanterade, börja klippa och var konsekvent och metodisk. Kom ihåg att ge katten godis så att den associerar godis (en positiv upplevelse) med klippningen.
 5. När du först använder klosaxen, klipp en klo åt gången.
 6. För vissa katter kan denna process av att vänja sig med klosaxen ta månader (speciellt om du behöver vänja din katt med att få tassarna berörda först). Men det är värt det! I slutet av processen kommer du att ha en avslappnad katt som tolererar klosaxar, snarare än att slåss mot dig och försöker fly.

Konsekvenserna av långa klor på katter

Vi har haft många som indikerar att klippa kattens klor är en dålig idé. Vi är benägna att hålla med om att utekatter behöver sina klor. Vissa människor hävdar vidare att även våra katter som bor inne hela dagen fortfarande behöver sina klor när de ska jaga. Om det här är din uppfattning behöver du kanske inte en klosax.

Övervuxna klor kan dock orsaka problem för ditt husdjur, och problemen inkluderar:

 1. Smärta när du går
 2. Övervuxna klor kan orsaka värk för katterna när de går runt varje dag. Om du väntar tills ditt husdjur har problem att gå på grund av klorna, så är det en signal på att du måste klippa klorna tidigare.

Om din katt lider av smärta när den går på grund av långa klor, kan han eller hon utveckla en udda gång och dålig hållning. Detta slutar så småningom med mycket smärta och möjligheten till en hög veterinärräkning för dig.

Varför en klosax utformad för katter är bäst

Klosaxar för katter är vanligtvis små och manövrerbara, och de skarpa knivarna kan ge ett rent snitt tack vare sin design som är anpassad för att klippa kattklor. Det är dessutom svårt att klippa fina klipp utan en klosax för katter. Om du är ny i spelet kan det vara bäst att använda ett par kattklipper.

Funktioner att hålla utkik efter i jakt på den bästa klosaxen

När vi tog fram våra bästa klosaxar som vi angav tidigare i guiden så värdesatte vi följande:

 1. Ergonomiskt grepp är viktigt för att du ska få en stadig hand när du klipper. Det gör processen enklare och snabbare, till kattens stora glädje.
 2. Design. Designen på klosaxar för kattklor måste ha rätt form för att göra det enkelt att klippa kattens klor.
 3. Kvalitet. Med bra kvalitet kommer din klosax att kunna vara med dig och din katt länge, vilket är både hållbart och ekonomiskt.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om de bästa klosaxarna enligt oss på Kattguiden är till hjälp och att du snabbt och smidigt lyckas klippa din katts klor! Kom ihåg, om din katt är en utekatt så är det inte någon bra idé att klippa kattens klor, det sköter den själv då den använder dem så pass frekvent i sitt dagliga liv!

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?