Basta Torrfodret Banner 1024x375

Bästa Torrfodret

Denna artikel innehåller sponsrade länkar till VetZoo SE.

Den bästa torrfodret är rikt på protein och av hög kvalitet. Det innehåller inte mycket grönsaker eller kolhydrater, och det är fritt från tillsatser som kan skada din katt över tiden. Bra torrfoder är alltså lätt att beskriva, svårt att hitta? Med denna guide samlar vi prisvinnande torrfoder för katter för att hjälpa till med valet av det bästa torrfodret till din katt!

Visste du att en kats naturliga kost består av 60-72% protein och 2-4% kolhydrater, med 20-24% fett som främsta resterande del? Det viktiga att tänka på för din katt är att den i grunden är ett rovdjur. Rovdjur äter i naturen en diet som måste inkludera gott om proteiner från bytesdjur. Detta betyder dock inte att en katt enbart ska äta kött, men det är alltså den viktigaste delen av kattens kost.

Vad bör jag hålla utkik efter hos torrfoder till katten?

Vår allmänna regel är att du framförallt bör titta på de fem första ingredienserna på innehållsförteckningen av torrfodret. Detta eftersom det är de fem första ingredienserna som betyder mest och utgör den stora majoriteten av kattmaten. Till skillnad från hundar så trivs faktiskt katter inte bra med kolhydrater i kosten, och de fem första ingredienserna i kattmat bör därför vara främst olika typer av kött. Vissa tillverkare kommer att inkludera grönsaker bland de fem främsta ingredienserna vilket är bra, men minst tre av de fem ingredienserna bör vara animaliska produkter (olika typer av kött). Det är framförallt detta kriterium som man utvärderar torrfoder till katter på.

Katt Torrfoder 1024x375

Jämförelse och recension av prisvinnande torrfoder

Följande torrfoder har vunnit priser för sin goda förmåga att erbjuda en balanserad och hälsosam diet för katter, och de är alla goda val som vi på Kattguiden rekommenderar. Då katter har olika preferenser i smak och konsistens kan det vara värt att börja med att testa en av prisvinnarna för att sedan byta till en annan om den inte faller din katt i smaken. Det rekommenderas helt enkelt att man testar sig fram tillsammans med sitt katt gällande vad den tycker smakar bäst.


Orijen 6 Fish Cat


Acana Grasslands


Eukanoba Top Condition +1


Royal Canin Fit 32


Hills Sterilised Cat (endast för steriliserade katter)


Att köpa dyrare och bättre torrfoder lönar sig faktiskt ekonomiskt

Många som blir kattägare för första gången försöker felaktigt att hålla nere kostnaderna på torrfoder, och köper därför det billigaste torrfodret de kan hitta för sina katter. Detta torrfoder innehåller mycket kolhydrater, som katter egentligen inte behöver så mycket av (en katt äter i naturen 2-4% kolhydrater). Detta gör i sin tur att billig torrfoder faktiskt inte ens det billigaste alternativet för en kattägare, på grund av följande anledningar. För det första så har studier visat att katter äter så mycket som krävs för att få de näringsämnen de behöver. Därför kan de äta dubbelt så mycket av det billigare butiksmärket för att få de näringsämnen de får i sig av hälften så mycket av kvalitativ torrfoder. För det andra kommer en långvarig diet av undermålig torfoder att i hög grad att bidra till, eller till och med orsaka, allvarliga medicinska tillstånd som kräver dyr veterinärvård och drar ner på din katts hälsa. Av dessa skäl gäller det gamla uttrycket “Du får det du betalar för”, särskilt när det gäller torffoder.

Torrfoder: bra att variera torrfodret med blötmat då och då ibland

Torrfoder är väldigt behagligt eftersom du kan ställa ut det till din katt så den kan äta när den vill. Exempelvis när du inte är hemma. Torrfoder har också en lång hållbarhet och är ett av de billigare alternativen för kattmat. Du bör alltid se till att kattmaten har naturliga ingredienser. Särskilt när det handlar om de första fem ingredienserna som anges på etiketten, då dessa frekvent ange olika typer av kött. Torrfoder för katter bör alltid kompletteras med blötmat då och då, helst med naturliga ingredienser som kycklingkött eller fisk.

Katt Torrfoder 2 1024x375

Rekommenderas: Kontrollera hur väl din katt smälter torrfodret

Alla katter är olika, precis som vi människor har olika kroppar. För att kunna avgöra om ett torrfoder är smältbart eller inte bör du komma ihåg: vad som inte absorberas utsöndras genom avföringen. Med detta menas att om kattens avföring är lös, frekvent, stor, illaluktande eller oregelbunden, så är maten troligen inte den bästa sett till smältbarhet. Det kan vara en bra idé att testa olika typer av torrfoder och kontrollera kattens aptit och avföring för att komma fram till vilket torrfoder som är bäst. På detta sätt kan man försäkra sig om att man till slut hittar det bästa torrfoder till sin katt.

Avslutande ord

Hoppas denna guide till det bästa torrfodret hjälper dig att välja torrfoder. För att sammanfatta så är alla torrfoder i vår lista högklassiga, men då all katter är annorlunda kan man behöva testa ett nytt torrfoder för att se hur katten gillar smaken och hur kattens mage lyckas med att smälta torrfodret. Det är också en bra idé att då och då ge en katt som äter torrfoder lite blötmat då och då, då katters vätskeintag gynnas massivt av detta.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 0 / 5. Antal betyg: 0

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?