Guide: 4 Bästa Typerna av Kattleksaker 2024

Denna artikel innehåller sponsrade länkar till VetZoo SE.

De flesta kattälskare vet att en kattleksak som gläder en viss katt inte nödvändigtvis kommer att underhålla en annan katt. Katter kan – och har ofta – drastiskt olika personligheter och olika åsikter om vad som är den bästa kattleksaken och kattleken. Att vara uppmärksam på din katts personlighet för att upptäcka vilka typer av kattleksaker som kittlar deras fantasi kan betyda skillnaden mellan en lycklig katt och en uttråkad katt. Med denna guide är vi här för att hjälpa dig med din kattleksakshopping.

Typer av kattleksaker

Kattleksaker finns i många former och storlekar, och varje katt har sina egna preferenser. Här är några huvudtyper att prova under lek med din katt.

Bollleksaker

Det största elementet i de flesta kattars lekdrift är deras instinkt att jaga byte. Bolleksaker efterliknar rovdjurens rörelse, och många bolleksaker kan inkludera lockande element som kattmynta, bullermakare, päls och fjädrar eller godis. Så länge du är villig att hämta dessa leksaker under soffan är kulleksaker ett utmärkt alternativ för berikning när som helst.

Några bolleksaker som du kanske vill prova:

Kattleksaker med kattmynta

Majoriteten av svenska katter gillar kattmynta. Kattmynta kan fyllas i leksaker, packas i bollar eller helt enkelt strös i kartonger. Katter kan ät kattmynta utan att det är farligt, så oroa dig inte om de slickar i sig den. Var bara försiktig med att klappa din katt när kattmynta är i närheten: vissa katter blir överspända och kan bita när den här örten finns.

Några kattleksaker med kattmynta som du kanske vill prova:

Kattvippor

Kattvippor är vanligtvis pinnar med en sträng eller ett band som hänger i slutet. De kan också ha leksaker, fjädrar eller bjälloror fästa i strängen för att locka till sig din katts uppmärksamhet och intresse. Dessa leksaker låter dig leka med din katt på armlängs avstånd, så du riskerar inte att råka bli riven.

Några kattvippor som du kanske vill prova:

Aktivitetsspel

Aktivitetsspel stimulerar katters nyfikenhet och naturliga instinkter, och är därför jätteintressanta för de flesta katterna. Därför är det helt klart värt att prova om din katt är intresserad av exempelvis ett aktivitetsspel!

Några aktivitetsspel som du kanske vill prova:

Katt Som Leker 2 1 1024x375

Typer av kattlek

Innan vi går in på specifika kattleksaker är det viktigt att förstå att en kattlek faller i någon av följande två kategorier.

Lek med en leksak: Denna typ av lek engagerar ofta en kattas naturliga rovdjursinstinkter. Leksaken sätter igång kattens naturgivna sinnen för att förvandla leksaker till föremål som är intressanta att förfölja, jaga och fånga. I naturen hjälper denna instinkt katter att hålla sig i form och är avgörande för deras överlevnad, eftersom det hjälper dem att jaga mat och fly undan farliga situationer. Lek med leksaker kan vara med eller utan dig som människa: man kan lämna leksaker runt om i hemmet för att din katt ska hitta och leka med leksakerna på egen hand. Du kan också engagera dig i att delta i leken, som när du leker med katten med ett snöre eller en fjäder och deltar i kattens lek och skoj.


Social lek: Social lek inträffar ofta när två eller flera katter interagerar med varandra, i motsats till att använda föremål eller leksaker för underhållning. Denna typ av lek kan verka hårdhänt och rå, men dessa interaktioner mellan katter är viktiga när det gäller att testa gränser och lära sig viktiga lärdomar. Som kattägare, särskilt om din är den enda katten i hemmet, så kan du hjälpa till att engagera din katt i sociala lekar mellan dig själv och din katt, genom att till exempel gömma ett objekt och få katten att hitta det.

Katt Som Leker 4 1 1024x375

Därför är det viktigt att en katt får leka

Idén med “lek” kan verka oseriös, men lek är faktiskt väldigt viktigt för att din ska få stimulering, och övergripande lycka och hälsa. Anledningarna är:

Mental stimulering: Speciellt när det gäller leksaker och färdigheter kan de naturliga instinkterna behöva lite uppmuntran för att ge din huskatt ro. Att introducera sätt för dem att använda sina naturliga färdigheter hjälper till med att engagera och stimulera deras hjärna.

Motion och rörelse: Katter som får mat, vatten och andra behov tillgodosedda tränar och rör på sig mindre än deras motsvarigheter i den naturliga miljön. I det vilda är det en del av kattens vardag att springa och söka mat. Att erbjuda engagerande leksaker är ett bra sätt att introducera träning till din katt.

Förebygga uttråkning: Det är ett rätt framstående faktum att uttråkade katter kan bli hämmade. Lyckligtvis är det lika enkelt att undvika tristess som att strategiskt placera intressanta och engagerande leksaker i hela ditt hem och göra det till ett mål att engagera sig i social lek med din katt hela dagen.

Även om det är säkrare för katter att hålla sig inomhus och borta från faror som sjukdom och trafik, är det lätt för de flesta katter att bli överviktiga och underaktiva om det inte erbjuds lek. Precis som människor, så drar katter nytta av fysisk och mental aktivitet. Träning hjälper dem att lindra stress, bygga muskler och förhindra eller minska oönskade beteenden.

Det enklaste sättet att hjälpa din katt att komma igång är att stimulera deras rovdjursinstinkter med kattleksaker.

Katt Som Leker 1 1024x375

Rekommendation: lägg undan leksaken när det slutlekt

Det är bra att lägga undan kattleksakerna efter att leken är färdig. Varför då? Jo, det finns tre skäl:

  • En leksak som bara finns ibland är mer intressant för din katt.
  • Vissa leksaker med fjädrar och band kan enkelt tuggas sönder av din katt om de lämnas framme.
  • Katter värdesätter interaktion med människor ännu mer än de värdesätter de flesta kattleksaker. Att få leksaken att bli förknippad med lekstunden – och med dig – hjälper dig att bygga en bra relation med din katt.
Katt Som Leker 3 1024x375

Avslutande ord

Hoppas denna guide till kattleksaker är till hjälp och att du snabbt lyckas hitta en kattleksak som din katt brinner för. Som bekant kan alla katter ha olika preferens gällande vilka typer av kattleksaker som är roliga, så ibland måste man testa runt lite innan man hittar rätt kattleksak.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 2 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Jonas Eklund

Jonas Eklund

Jonas är redaktör på Kattguiden.se och har haft katt i hela sitt liv. Med ett starkt djurintresse så har han två katter och en hund tillsammans med sin sambo.