Kattmat: Hitta den bästa för katten! (Guide)

Denna artikel innehåller sponsrade länkar till VetZoo SE.

Precis som människor, så behöver katter god näring för att hålla sig friska och för att förhindra sjukdomar. Det kan dock vara svårt att på rak arm veta vilken kattmat som är bäst för katter. Det finns så många olika typer av kattmat, och med så många alternativ kan kattmat snabbt kännas ganska överväldigande. Man kan exempel fråga sig hur man vet du vad man ska leta efter i kattmat, vilka ingredienser som är bra, och vad som kommer hjälpa katten med att hålla sig frisk? Allt detta och tips på prisvinnare inom kattmat listar vi i denna artikel.

Katt Med Blötmat 1 1024x375

Visste du att en katts naturliga kost består av ungefär 60-72% protein och 2-4% kolhydrater, med 20-24% fett som främsta resterande del? Det viktiga att tänka på för din katt är att den i grunden är ett rovdjur. Rovdjur äter i naturen en diet som måste inkludera gott om proteiner från bytesdjur. Detta betyder dock inte att en katt enbart ska äta kött, men det är alltså den viktigaste delen av kattens kost.

Jämförelse och recension av prisvinnande kattmat

Följande kattmat har vunnit priser för sin goda förmåga att erbjuda en balanserad och hälsosam diet för katter. Många som blir kattägare för första gången försöker felaktigt att hålla nere kostnaderna på kattmaten, och köper därför den billigaste kattmaten de kan hitta för sina katter. Denna kattmat innehåller mycket kolhydrater, som katter egentligen inte behöver så mycket av (en katt äter i naturen 2-4% kolhydrater). Detta gör i sin tur att billig kattmat faktiskt inte ens det billigaste alternativet för en kattägare, på grund av följande anledningar. För det första så har studier visat att katter äter så mycket som krävs för att få de näringsämnen de behöver. Därför kan de äta dubbelt så mycket av det billigare butiksmärket för att få de näringsämnen de får i sig av hälften så mycket av kvalitativ kattmat. För det andra kommer en långvarig diet av undermålig kattmat att i hög grad att bidra till, eller till och med orsaka, allvarliga medicinska tillstånd som kräver dyr veterinärvård och drar ner på din katts hälsa. Av dessa skäl gäller det gamla uttrycket “Du får det du betalar för”, särskilt när det gäller kattmat. Därför listar vi nedan några bra val på kattmat för dig och din katt.


Orijen 6 Fish Cat

Orijen 6 Fish Cat

Passar alla katter: kattungar, vuxna, och äldre katter.

  • Mycket likt kattens naturliga diet

Orijen Six Fish Cat är ett biologiskt anpassat foder för katter i alla åldrar. Maten liknar den proteinrika födan som katten skulle i det vilda. Det innehåller en hälsosam variation av olika vildfångade fisksorter.

Katter är köttätare som utrustats med vassa tänder och anatomiska funktioner anpassade för att metabolisera proteiner och fetter från kött. Orijen har därför tagit fram ett Whole Prey-koncept vilket innebär att fodret innehåller stora mängder färskt kött, inklusive närande lever, inälvor, brosk och märg, alla i proportioner som speglar den naturliga dieten. En mängd olika sorter av färskt kött ger en naturlig mångfald av näringsrika proteiner och fetter som är nödvändiga för att katten ska må bra. Det bidrar även till ett oerhört smakfullt foder som katterna älskar.

Orijen Six Fish innehåller inga högglykemiska kolhydrater så som ris eller majs. Istället innehåller det lågglykemiska kolhydrater i form av bland annat linser och kikärtor som främjar stabila blodsockernivåer och minskar risken för fettlagring.

Orijen tillagas i Champion Petfoods prisbelönade kök i Kanada av färska, lokala råvaror. Fodret är fritt från högglykemiskt spannmål så som ris, majs och vete. Istället innehåller Orijen färska frukter, grönsaker och bär.

Orijen är väl anpassat till kattens naturliga behov av en kött- och proteinrik kost. De närproducerade ingredienserna levereras färska till fabriken varje dag och ångkokas sedan vid tillagningen, på så sätt håller de sig fräscha och näringsrika genom hela processen. De kanadensiska högkvalitativa ingredienserna är alltid fria från konserveringsmedel och har aldrig blivit frysta.


Acana Grasslands

Acana Grasslands

För både vuxna katter och kattungar.

  • Väldigt bra näringsinnehåll för en katt

Acana Grasslands Cat & Kitten är spannmålsfri kattmat för både vuxna katter och kattungar. Fodret innehåller mycket färskt kött i stor variation samt en mindre mängd frukt, grönsaker och örter.

Grasslands innehåller 70 % animaliska produkter från albertalamm, vildfångad fisk, frigående anka och klass 1-ägg. 30 % består av frukt och grönsaker, bland annat Red Deliciousäpplen, Bartlettpäron, Butternutsquash och Burbankpotatis från lokala gårdar. Det innehåller även organiska alger och örter, inklusive enbär, lavendel, soltorkad alfalfa och pepparmyntsblad som ökar ämnesomsättningen och är välgörande för din katts matsmältningssystem.

I varje liten bit av Acana Grasslands finns Omega 3-fettsyror (DHA, EPA) från vildfångad New Brunswicksill. Detta stödjer immunförsvaret samt bidrar till en vacker och välmående hud och päls.

Acana tillagas i Champion Petfoods prisbelönade kök i Kanada av färska, lokala råvaror. Fodret är fritt från högglykemiskt spannmål så som ris, majs och vete.

Acana är väl anpassat till kattens naturliga behov av en kött- och proteinrik kost. De närproducerade ingredienserna levereras färska till fabriken varje dag och ångkokas sedan vid tillagningen, på så sätt håller de sig fräscha och näringsrika genom hela processen. De kanadensiska högkvalitativa ingredienserna är alltid fria från konserveringsmedel och har aldrig blivit frysta.


Eukanoba Top Condition +1

Eukanuba Top Condition

För alla katter över 1 år.

  • Prisvinnande kattmat med mycket bra proteininnehåll som är nyckeln i en katts diet

Eukanuba Top Condition 1+ är högkvalitativ kattmat med kyckling för vuxna katter över 1 år.

Den stora mängden animaliskt protein (91 % av den totala mängden protein) i Eukanuba Top Condition stödjer uppbyggnaden av starka och slanka muskler på ett naturligt sätt, vilket inget vegetabiliskt protein kan göra.

Eukanubas vuxenfoder innehåller vitamin E – en naturlig antioxidant som stärker kattens immunförsvar. En låg magnesiumhalt upprätthåller urinvägshälsan medan sockerbetsfibrer ger en effektiv upptagning av näringsämnen och har en optimal balans mellan fettsyrorna omega-6 och omega-3 för att bidra till en frisk hud och päls.

De knapriga foderbitarna främjar en sund tandhälsa. Dessutom är fodret oerhört smakrikt och brukar uppskattas även av kräsna katter.

Eukanuba började tillverka husdjursmat redan 1950. Namnet Eukanuba kommer från uttrycket ”You-Kan-Noo-Bah” som betyder ”det bästa”. Namnet har sedan fått sätta standarden för Eukanubas foder som innehåller en högkvalitativ och skräddarsydd sammansättning speciellt anpassat för din fyrbenta vän.


Royal Canin Fit 32

Royal Canin Fit 32

Royal Canin Fit är ett helfoder för vuxna katter från 12 månader till 7 års ålder.

  • Bra viktbalans och bra näringsinnehåll

Balanserat näringsinnehåll: Royal Canin Fit är ett välbalanserat komplett foder med alla nödvändiga näringsämnen som uppfyller den vuxna kattens behov och främjar en god hälsa.

Bibehåller idealvikten: Hjälper till att bibehålla idealvikten genom ett anpassat energiinnehåll.

Motverkar hårbollar: Passerar lätt mage och tarmar och avlägsnar hår som katten har slickat i sig tack vare en unik kombination av olika typer av fibrer.


Hills Sterilised Cat (endast för steriliserade katter)

Hills Science Sterilised

Bra för steriliserade katter.

  • Ett bra foder för steriliserade katter som behöver mindre energi

Det är ökad risk för både viktöktning & urinvägsbekymmer efter att katter har kastrerats samtidigt som både aptiten och energibehovet minskar. HILL’S SCIENCE PLAN Sterilised Cat Young Adult har därför en unik sammansättning för det ska bli lättare att hålla din katt smidigare efter kastrering.


Vad bör jag hålla utkik efter hos kattmat?

Det finns några saker du bör fokusera på när du tittar på olika kattmat så att du kan se till att du får rätt och rätt ingredienser.

Katter behöver i regel 4 essentiella saker:

  • Protein från en namngiven kött-, fisk- eller fjäderfäkälla
  • Taurin, en essentiell aminosyra
  • Vissa andra vitaminer, mineraler, enzymer och fettsyror
  • Vatten

Katter behöver inte en stor mängd kolhydrater, även om majs, vete och ris används som fyllmedel för både kattkonserver och kattfoder. Andra ingredienser, såsom bindemedel, smakämnen och färgämnen, tillsätts av producenterna för att tillfredsställa konsumenternas estetiska önskemål. Även om konserveringsmedel är nödvändiga för att hålla maten färsk, så borde konserver ätas i nära anslutning till att de har öppnats, i vilket fall som helst.

Katt Som Äter 1024x375

Ingredienser

Vi går in på mer detaljer om de ingredienser du bör leta efter i din kattmat nedan, men som en allmän regel bör du framförallt titta på de fem första ingredienserna på innehållsförteckningen, eftersom det är de som betyder mest och utgör den stora majoriteten av kattmaten. Till skillnad från hundar så trivs faktiskt katter inte bra med kolhydrater i kosten, och de fem första ingredienserna i kattmat bör därför vara främst olika typer av kött. Vissa tillverkare kommer att inkludera grönsaker bland de fem främsta ingredienserna vilket är bra, men minst tre av de fem ingredienserna bör vara animaliska produkter (olika typer av kött). Detta har vi redan kollat på så att det ser bra ut på de olika märken på kattmat som vi listade en bit ovan i guiden.

Man kan vid en första anblick tycka att premium-kattmat gör kattmaten dyrare. Det är dock det bästa, mest hälsosamma, och mest näringsrika för din kattunge. Dessutom så behöver det inte vara dyrare, då studier visar att katter äter så mycket som krävs för att få de näringsämnen de behöver. Därför kan de äta dubbelt så mycket av det billigare butiksmärket med mycket kolhydrater för att få de näringsämnen de får i sig av hälften så mycket av kvalitativ kattmat. Att din katt sedan också troligen mår bättre av bra mat gör att den lever ett friskare liv vilket ger er en bättre tillvaro utan dyra veterinärbesök.

Att läsa innehållsförteckningen för kattmat innan du köper är mycket viktigt eftersom det finns mycket information där som kan hjälpa dig att avgöra om det är rätt för din katt. Först och främst bör du kontrollera etiketten för att se vem maten är avsedd för. Är den avsedd för kattungar eller vuxna katter? Eller inomhuskatter med hälsotillstånd? Detta hjälper dig att avgöra om din katt kommer att få rätt mängd näringsämnen för sina behov.

Baserat på mängden mat som din katt behöver, kommer du att kunna räkna ut hur många portioner du kommer att kunna komma ur påsen och därför vilken kattmat som är mest kostnadseffektiv.

Protein

Protein är det mest viktiga för kattmaten och kan komma från olika källor: kyckling, nötkött, lax och kanin är några exempel. Katter är köttätande och kräver främst djurbaserade proteiner för att överleva. Kattmat som du matar din katt bör ha minst 30% protein så att de får den mängd de behöver. Beroende på deras ålder behöver katter olika mängder protein. Kattungar behöver mer för att hjälpa till att bygga vävnader när de växer. Vuxna katter behöver en normal mängd protein för att underhålla vävnaden, och äldre katter behöver mer protein igen för att underhålla vävnaden tillsammans med andra tecken på åldrande. Kontrollera innehållsförteckningen när du tittar på proteinkällan i din katts mat. De mest näringsrika kattfodren har namnet på köttet som en huvudingrediens.

Matsmältning

Matens smältbarhet beror på hur mycket av maten och näringsämnena faktiskt absorberas av din katt. Bara för att din katt kan äta maten betyder det inte alltid att de kan smälta det bra. För att kunna avgöra om en mat är smältbar eller inte bör du komma ihåg: vad som inte absorberas utsöndras. Med detta menas att om kattens avföring är lös, frekvent, stor, illaluktande eller oregelbunden, så är maten troligen inte smältbar. Det kan vara en bra idé att testa olika typer av kattmat och kontrollera kattens aptit och avföring för att komma fram till vilken kattmat som är bäst. På detta sätt kan man försäkra sig om att man till slut hittar rätt.

Ingredienser av låg kvalitet som fyllmedel, konstgjorda konserveringsmedel och biprodukter absorberas inte upp bra av kroppen. Ibland kan dessa ingredienser till och med motarbeta matsmältningen av de goda ingredienserna som finns i kattmaten. Blötmat av högre kvalitet hjälper till att förbättra mängden mat som smälts av din katt. Detta ger mer vitaminer, mineraler och näringsämnen till vävnaderna i kattkroppen.

Torrfoder, blötmat, eller rå mat?

Varje kattägare bildar sig en uppfattning om vilken typ av kattmat som är bäst för sin katt. Torrfoder, blötmat, eller rå kattmat har alla sina fördelar, men de har också nackdelar, så det är upp till dig att bestämma vilken typ av kattmat som är bäst för din katt.

Torrfoder

Torrfoder är väldigt behagligt eftersom du kan ställa ut det till din katt så den kan äta när den vill. Exempelvis när du inte är hemma. Torrfoder har också en lång hållbarhet och är ett av de billigare alternativen för kattmat. Du bör alltid se till att kattmat du har naturliga ingredienser i, särskilt de första fem ingredienserna som anges på etiketten bör frekvent ange olika typer av kött. Torrfoder för katter bör alltid kompletteras med blötmat då och då, helst med naturliga ingredienser som kycklingkött eller fisk.

Blötmat

Blötmat har mycket högre vattenhalt än torrfoder och kan därför vara mycket fördelaktigt för din katt. Näringen i blötmat tas också upp väldit bra av kattkroppen. Katter dricker inte naturligt vatten och behöver lära sig att använda en vattenskål, vilket gör att blötmat är bra för kattens hydratering. Om din katt dricker dåligt så kan blötmat vara ett bra sätt att öka på deras vattenintag. Emellertid kan konserverad våtmat vara lite dyrare än torrfoder och det är mindre lätt att förvara och servera, då det inte kan stå ute för evigt på tallriken utan att bli dåligt

Råmat

En rå diet är helt naturlig och härmar den kost din katt skulle uppleva i naturen, alltså bygger den på djurbyten. I naturen är katter strikt köttätande och äter bara rått kött. Därför kan det vara mycket fördelaktigt för dem att försöka replikera detta hemma. En rå kattmatdiet är i allmänhet fri från konserveringsmedel. Att ge din katt kött varje dag kan dock vara dyrt och tidskrävande, särskilt då man tar i beaktning att maten kan bli dålig och är svår att lagra. På grund av detta är det inte alltid ett möjligt alternativ för många kattägare.

Kött är fattigt i de flesta näringsämnen utom protein, och medan protein är det viktigaste näringsämnet som behövs av katter, andra näringsämnen som kalcium (ben), vitaminer och mineraler (mag-tarmkanalen, organ) och grovfoder (hud och hår eller fjädrar). Spårämnen och elektrolyter finns också i delar av bytet som inte är kött. På grund av behovet av alla dessa andra näringsämnen är biprodukter INTE dåliga i livsmedel. De ger viktiga näringsämnen som inte behöver tillsättas som syntetiska föreningar för att skapa en balanserad kost.

Ingredienser du ska försöka undvika i kattmaten

Fisk och mjölk är inte idealiska kattmatar men färskvattenfisk (till exempel öring) är mer lämplig. Havsfisk med vitt kött innehåller mycket aminosyra som omvandlas till histamin (den förening som frigörs i kroppen som orsakar allergisk inflammation). Fisk som används i husdjursmat hanteras i de flesta fall inte bra, så den är inte färsk när den bearbetas och har en stor mängd histamin i

Ord som “biprodukter”, “benmjöl”, samt de flesta andra tillsatser och tillsatt socker bör försöka undvikas. Kemiska konserveringsmedel, inklusive BHA, BHT, etoxikin och propylgallat likaså. Överskott av kolhydratfyllmedel (torrfoder kan innehålla så mycket som 50 procent spannmål) är inte heller att rekommendera, då katter inte behöver en särskilt hög grad av kolhydrater alls.

Avslutande ord

Hoppas denna guide till kattmat är hjälpsam och att du lärt dig något om kattmat. Vad man främst bör ta i beaktning är att en naturliga kost på ett ungefär består av 60 -72% protein och 2-4% kolhydrat, med 20-24% fett som en annan viktig del. Katter mår bäst ju närmare deras kost är deras naturliga kost. Om man använder denna kunskap när man utvärderar en kattmat så kan man förstå vad som är en bra kattmat. Kom även ihåg vårt tips om att titta på främst de 5 första ingredienserna på kattmatens innehållsförteckning, och om minst 3 av de 5 främsta ingredienserna är kött/animaliska produkter, så är det i regel en bättre kattmat som du läser om!

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.4 / 5. Antal betyg: 9

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Stina Jansson

Stina Jansson

Katter och hästar har varit en central del av Stinas liv sedan barnsben. Med en stark kärlek till djur så skriver hon om allt mellan himmel och jord som rör katter här på Kattguiden.se.