Norsk Skogskatt: Med ursprung i Norges skogar

Den Norska skogskatten är en stor, välbyggd, muskulös katt med rikligt med päls. Med ursprungligen i Norges skogar som en jägare så är den norska skogskatten i själva verket ett perfekt, mycket tillgivet husdjur. Få katter är så intelligenta som den norska skogskatten. Det är dessutom en mycket lojal kattras som kommer bra överens med sina människor.

Norsk Skogskatts egenskaper

Den norska katten är en stilig katt med starka muskler. Huvudet är karakteristiskt med sin triangulära form och sina två stora öron som slutar i en rundad form.

Den norska kattens mandelögon är grön-guld till blå. Det har det unika draget av att den har bakben som är längre än frambenen.

Dess tassar är breda och runda.

Den norska katten är mycket igenkännlig tack vare sin överdådiga päls som skyddar den från regnet från låga temperaturer.

Storlek

  • Storlek: 35 till 40 cm
  • Vikt: 4-5 kg ​​(hona), 8-9kg (hane)
  • Kappa: mellanlång till lång
  • Färg: svart, vit, blå, röd, gräddvit; tvåfärgad: svartröd, blågrå
  • Livslängd: 12 år

Historia

Den norska katten är en av de äldsta kattraserna. Vi kan hitta spår från den redan från vikingatiden. De användes särskilt som råttjägare på platser där mat lagrades.

Den norska skogskatten har bott länge i naturen i de norska skogarna. Rasen är därför inte ett resultat av omfattande avel utan av naturlig evolution. Det var inte förrän i slutet av 1930-talet som avel av kattrasen påbörjades.

Personlighet

Detta är en extremt intelligent kattras. Det är en väldigt tillgiven typ av katt som kommer överens med hela familjen, och som även är mycket sällskaplig med främlingar. Personligheten påminner om ett hundbeteende, då de har en tendens att följa sina människor överallt i hemmet. Den är också mycket lekfull i sitt sätt att vara på.

Norsk Skogskatts hälsa

På grund av sitt vilda ursprung är den norska katten en stark katt utan några anmärkninsvärda hälsoproblem. Det kan ändå påverkas av GDS IV eller typ 4 glykogenos, en genetisk sjukdom som är specifik för rasen, som försvagar katten och leder till dess tidiga död.

Med detta sagt är rasen fullt frisk med en medellivslängd på cirka 12 år.

Vad kostar en Norsk Skogskatt?

Priset i Sverige ligger på någonstans mellan 7 000-10 000 kronor.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.2 / 5. Antal betyg: 67

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Stina Jansson

Stina Jansson

Katter och hästar har varit en central del av Stinas liv sedan barnsben. Med en stark kärlek till djur så skriver hon om allt mellan himmel och jord som rör katter här på Kattguiden.se.