Ragdoll: En snäll, social och omtänksam kattras

Nästan alla kan hitta en bästa kompis i en Ragdoll-katt. De älskar sina människor (både vuxna och barn), och kommer överens med andra husdjur ganska bra. Denna katt är en av de mest omtyckta i världen, dels för sitt utseende men också sitt fina temperament och varma personlighet.

Ragdolls egenskaper

Ragdollkatter är kända för att vara försiktiga, lugna och sällskapliga. Ragdolls har en nästan hundliknande hängivenhet för sina ägare, utan att kräva för mycket uppmärksamhet. Vissa människor säger också att de är anpassade till emotionella behov, en egenskap som gör dem till ett perfekt sällskapsdjur.

Storlek

Ragdolls är en av de största tamkatterna och väger ofta 4-9 kg. Hanarna är i regel större än honorna.

Historia

Ragdolls utvecklades på 1960-talet av Ann Baker; en uppfödare i Riverside, Kalifornien, USA. Ursprunget till Ragdoll-rasen bestod nästan helt av hemlösa katter. Ann uppfödde Josephine, en långhårig vit honkatt som hittades springa lös i sitt grannskap till andra katter hon ägde eller hittade.

Personlighet

Ragdolls är en av de mest älskade kattraserna i hela världen på grund av deras fascinerande utseende, men viktigast av allt på grund av deras fantastiska personlighet. De anses vara den mest lättsamma kattrasen.

Den typiska personligheten är att Ragdollkatter blir helt avslappnade när de plockas upp. De kommer att ligga still, precis som dockor, vilket är en del av hur denna ras har fått sitt namn. Det här är grundbeteendet när det gäller Ragdoll-kattrasen och det är det specifika drag som alla förväntar sig att märka när man får en Ragdoll-katt. Detta beror dock helt och hållet på den individuella katten huruvida detta kommer att vara fallet.

Det mest slående kännetecknet för Ragdoll-katter är deras starka band till människor. De är mycket förtjusta i sina ägaer, men de är också mycket intresserade av att umgås med andra människor också. Detta kan inkludera gäster, men det inkluderar också andra främlingar. Faktum är att deras nyfikenhet gentemot människor är så intensiv att många fall rapporterades där Ragdoll-katter blev stulna för att de inte protesterade mot att föras bort av en tjuv.

Ragdolls hälsa

En ragdoll blir ofta uppemot 15 år gammal.

Ragdoll är en mycket hälsosam ras med bara några kända hälsoproblem: fetma, hypertrofisk kardiomyopati, en form av hjärtsjukdom, urinvägsfrågor, såsom urinstenar i urinblåsan.

Alla katter kan bli sjuka men rasen i sig är alltså helt frisk.

Vad kostar en Ragdoll?

I Sverige så är priset för en Ragdoll någonstans mellan 8 000-12 000 kronor.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.3 / 5. Antal betyg: 119

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Stina Jansson

Stina Jansson

Katter och hästar har varit en central del av Stinas liv sedan barnsben. Med en stark kärlek till djur så skriver hon om allt mellan himmel och jord som rör katter här på Kattguiden.se.