Köpguide: 5 Bästa Kattmyntorna för Katt 2024

Denna sida innehåller sponsrade länkar till FirstVet SE, Kattkompaniet.nu, samt ArkenZoo SE – kattbutiker på nätet som vi rekommenderar ifall man vill köpa kattmynta!

I denna artikel går vi igenom det mesta kring kattmynta, inklusive en köpguide med vad vi tycker är den bästa kattmyntan på marknaden. Kattmynta är en rolig och lättsam ört att ge till sin katt. Katter som får lite kattmynta blir lite extra lugna och glada för en kort stund, och kattmynta är dessutom en vanlig ingrediens i kattleksaker. I denna artikel guidar vi till kattmynta, och listar de bästa kattmyntorna på marknaden.

Kattmynta Katt 1 1024x375

Vad är kattmynta?

Kattmynta, eller Nepeta cataria, är en vanlig ört som tillhör mintfamiljen. Det är en växt som är lätt att odla i Nordamerika, och som har fjäderliknande, ljusgrönt lövverk med lavendelblommor. Kattmynta-blad har faktiskt använts för att göra te, och blommorna sägs lindra hosta.

Vad gör kattmynta med katter?

Doften av kattmynta har en effekt på katter, men ingen effekt på människor. En studie fann att växten binder till luktreceptorerna i kattens näsa och utlöser ett euforiskt neurologiskt svar.

När kattmynta äts av katter tenderar den att göra katter lättsinnade och glada. Detta är inte en ‘drog’ för katter som vissa felaktigt påstår. Katterna hallucinerar inte när de ätit kattmynt, utan de är medvetna om sin omgivning. De blir bara lite extra rofyllda och leksamma för en kort stund.

Hur länge varar effekten?

Effekterna av kattmynta varar bara cirka 10 minuter. Om kattmyntan ges till katten för ofta så kan katten bli okänslig för den och effekten upphör. Ofta kan en enkel sniff av kattmynta göra susen på en katt, men att katten äter den kan också fungera.

Det tar inte mycket kattmynta för att stimulera kattens sinnen. De kommer att njuta av kattmyntan i upp till 15 minuter innan effekten avtar.

Är kattmynta farligt?

Det är helt säkert – och det finns inget i det som kan skada din katt. Om din katt av en eller annan chans skulle äta en stor mängd kattmynta, kan det orsaka en milda magbesvär, men det är inte troligt att det händer. Med detta sagt finns det en sak som för mycket kattmynta. Det kan bara leda till magont om en katt får i sig för mycket kattmynta.

Kattmynta är en naturlig eterisk olja och den innehåller inga ingredienser som kan döda en katt eller få en katt att överdosera.

Bästa kattmyntan

I denna lista nedan har vi valt ut vad vi tycker är de bästa kattmyntorna på markanden.

1. Kong Catnip – Torkad kattmynta

2. Cat It kattmynta spray

3. Yeowww torkad kattmynta Mini Catnip

4. Kong Kattmynta spray

5. Kattmynta spray från märket Flamingo

Bästa butikerna för köp online

BetygE-butikFördelar
5/5

 • Fraktfritt för köp över 500 kr

 • Bra utbud & priser

 • Snabba leveranser

 • Enkel betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 500 kr (Övrig frakt 49 kr)

 • Bra utbud & priser

 • Leveranstid 2-4 vardagar

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 599 kr (Övrig frakt 79 kr)

 • Brett utbud & bra priser

 • Fria returer, 4-5 dagars leveranstid

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

Kattmynta Katt 2 1 1024x375

Hur ofta kan man ge katten kattmynta?

En gång om dagen rekommenderas som maximalt intervall att ge kattmynta.

I vilket fall som helst bör kattmynta erbjudas med måtta som en tillfällig, rolig stund för din katt. En annan anledning att inte gå överbord på kattmynta är att den tenderar att förlora sin effekt på katten med för mycket användning.

Kan man ge kattmynta till en katt dagligen?

Det är helt okej för katter att njuta av en daglig dos kattmynta, men du bör inte ge dina katter kattmynta mer än en gång om dagen.

På samma sätt, om du behandlar leksaker, klösträd, eller kattbäddar med kattmynta, så bör du inte göra det mer än en gång om dagen.

Kan kattungar få kattmynta?

Kattmynta är inte skadligt för kattungar, men de flesta katter reagerar inte på kattmynta förrän de är 6 månader till 1 år gamla. Vissa katter kan vara undantag från denna regel, eftersom de ökar sin känslighet olika snabbt med åldern.

Källor

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 5 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Stina Jansson

Stina Jansson

Katter och hästar har varit en central del av Stinas liv sedan barnsben. Med en stark kärlek till djur så skriver hon om allt mellan himmel och jord som rör katter här på Kattguiden.se.