Köpguide: 5 Bästa Klosaxarna för Katt 2024

Denna artikel innehåller sponsrade produktlänkar till KattKompaniet SE, FirstVet SE, och ArkenZoo SE, tre kattbutiker på nätet som vi rekommenderar!

Klovård bör vara en del av din rutinmässiga skötsel av din innekatt. Många innekatter bryter ner klorna på egen hand, men andra innekatter kan däremot vara benägna att få överväxta klor, vilket är smärtsamt för katten när den går. Kontrollera kattens klor regelbundet för att hålla koll på deras skick. Du kan också märka att kattens klor är för långa när din katt hoppar upp i ditt knä och av misstag river dig! Är din katts klor för långa, så är det rekommenderat att klippa dem kortare.

Att köpa en av de bästa klosaxarna för katter är viktigt av flera anledningar. En anledning sticker ut: katter gillar inte att få sina klor klippta. Därför måste du göra processen så enkel och kvick som möjligt, och detta möjliggörs med en riktigt bra klosax.

Att få klorna klippta är också stressande för många kattägare av två skäl. För det första kan man vara rädd för en osamarbetsvillig katt som rivs och bits. För det andra kan man ha en rädsla för att skada katten.

Om din katt inte gillar att få sina tassar berörda, börja då med att vänja den vid att man rör tassarna dagar innan du börjar med att klippa klor. Rör försiktigt kattens tassar medan han vilar eller leker med dig, och öka gradvis hur mycket du hanterar kattens tassar över tiden.

Du kan också belöna din katt med kattgodis, klappa och berömma för att låta dig röra vid tassarna. Arbeta lite med det varje dag så blir det snart en del av den normala rutinen att du får hjälpa katten genom att klippa klorna.

De bästa klosaxarna

1. Oster Premium klotång S

2. Aveo Klosax för katt

3. Little&Bigger Klosax för Katt

4. Klotång från Miller

5. Ozami Trend Rosa klosax för mindre


Bra e-handelsbutiker för att köpa klosax

Andra bra klosaxar och även andra typer av kattprodukter kan du hitta på följande platser på nätet. Alltid till bra priser och kvalitet.

BetygE-butikFördelar
5/5

 • Fraktfritt för köp över 500 kr

 • Bra utbud & priser

 • Snabba leveranser

 • Enkel betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 500 kr (Övrig frakt 49 kr)

 • Bra utbud & priser

 • Leveranstid 2-4 vardagar

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 599 kr (Övrig frakt 79 kr)

 • Brett utbud & bra priser

 • Fria returer, 4-5 dagars leveranstid

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

Vad är en klosax och varför behöver vi dem?

En klosax är till för att klippa kattens klor. Dessa redskap används för att trimma klorna på din katt. Precis som människor behöver klippa naglarna för att upprätthålla hygienen, så behöver våra fyrbenta kattvänner det också. Med en klosax hjälper vi våra älskvärda katter.

Behöver en utekatt få sina klor klippta?

Är din katt en utekatt så är klosaxen och att klippa klorna faktiskt inte något vi rekommenderar i det generella fallet. Detta då katter som är utomhus faktiskt bryter ned sina klor bättre på egen hand då de använder dem mer frekvent än en innekatt.

För innekatter som inte använder klorna i samma utsträckning som utekatter så kan vi rekommendera att använda en klosax för att klippa klorna.

Tips för klippning av kattens klor

Att klippa dina egna naglar är en ganska enkel process. Det är dock lite annorlunda när du hjälper din katt med klorna. Du behöver inte ta din katt till veterinären för att klippa klorna. Du behöver bara några tips för att säkerställa att klipper rätt. Här är några tips (i slutet av artikeln länkar vi också till några andra guider):

 1. Belysning. Se till att rummet erbjuder bra belysning. Du måste kunna se bra för att säkerställa att din katt är bekväm och att du klipper bra klipp.
 2. Beröm. Erbjud din katt kattgodisar och beröm under och efter klippningen. Du måste göra processen så intressant och lugn den kan bli, annars är din katt rädd nästa gång.
 3. Raka klipp. Håll klosaxen parallellt med kattens klo när du klipper för att få ett rakt och fint klipp.
 4. Var fjärde vecka. Att klippa kattens klor ungefär var 4:e vecka är att föredra.
 5. Tryck inte på kattens tår. Pressa eller tryck aldrig på kattens tår. Detta kommer att skada dem.
 6. Din innekatt kommer tacka dig. Du kan ta din katt till veterinären och få klorna trimmade, men det finns ingen anledning att betala en veterinäravgift för det. Ta bara tag i ett par av de bästa paren av klosaxar för din katt angiven här ovan. Efter de första par gånger du klippt kattens klor kommer det inte att vara så svårt att klippa kattens klor. Dessutom kommer din katt att tacka dig!

Introducera klosaxen för katten

Här är några tips för när du introducerar klosaxen för katten:

 1. När du köpt klosaxen, lägg den på golvet och ge din katt möjligheten att se den. Du kan även ge katten en belöning varje gång den går nära klosaxen.
 2. När din katt inte verkar bry sig om objektet, flytta det närmare kattens tassar, och om den inte reagerar nämnvärt, kan du börja klippa klorna.
 3. Innan katten blivit bekväm med att få sina klor klippta, ta för vana att vidröra tassarna försiktigt när ni umgås så att katten lär sig tolerera att någon rör tassarna.
 4. När katten verkar bekväm med att få sina tassar berörda, då kan du börja klippa. Var konsekvent och metodisk. Kom ihåg att ge katten godis så att den associerar klippningen med en positiv upplevelse.
 5. När använder klosaxen, klipp bara en klo åt gången.
 6. För vissa katter kan processen av att vänja sig med klosaxen ta månader. Speciellt om du behöver vänja din katt med att få tassarna berörda först. Men det är värt det! I slutet av processen kommer du att ha en avslappnad katt med bra hälsa och som tolererar klosaxar, snarare än en katt som har för långa klor och slåss mot dig för att försöka fly undan.

Konsekvenserna av långa klor på katter

Det finns de som menar att det är en dålig idé att klippa kattens klor. Vi är benägna att hålla med om att utekatter behöver sina klor. Vissa människor hävdar att även katter som bor inne hela dagen fortfarande behöver sina klor när de ska jaga. Om det här är din uppfattning behöver du kanske inte en klosax.

Övervuxna klor kan dock orsaka problem för ditt husdjur, och problemen inkluderar:

 1. Smärta när katten går.
 2. Om du väntar tills ditt husdjur har problem att gå på grund av klorna, så är det en signal på att du måste klippa klorna tidigare.

Om din katt lider av smärta när den går på grund av långa klor, kan han eller hon utveckla en udda gång och dålig hållning. Detta slutar så småningom med mycket smärta och möjligheten till en hög veterinärräkning för dig.

Varför en klosax utformad för katter är bäst

Klosaxar för katter är vanligtvis små och smidiga, och de skarpa bladen kan ge ett rent snitt tack vare sin design som är anpassad för att klippa kattklor. Det är dessutom svårt att klippa fina klipp utan en klosax för katter. Kort sagt, även om du är proffs eller nybörjare så är en klosax som anges vara för katter det bästa.

Funktioner hos klosaxar att hålla utkik efter

När vi tog fram våra bästa klosaxar som tidigare listades i artikeln så värdesatte vi följande:

 1. Ergonomiskt grepp är viktigt för att du ska få en stadig hand när du klipper. Det gör processen enklare och snabbare, till kattens stora glädje.
 2. Design. Designen på klosaxar för kattklor måste ha rätt form för att göra det enkelt att klippa kattens klor. Detta så du får ett rakt och snyggt klipp.
 3. Kvalitet. Med bra kvalitet kommer din klosax att kunna vara med dig och din katt länge, vilket är både hållbart och ekonomiskt.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om de bästa klosaxarna enligt oss på Kattguiden är till hjälp och att du snabbt och smidigt lyckas klippa din katts klor! Kom ihåg, om din katt är en utekatt så är det inte någon bra idé att klippa kattens klor; det sköter den själv då den använder klorna så pass frekvent i sitt dagliga liv!

Källor

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.5 / 5. Antal betyg: 8

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Jonas Eklund

Jonas Eklund

Jonas är redaktör på Kattguiden.se och har haft katt i hela sitt liv. Med ett starkt djurintresse så har han två katter och en hund tillsammans med sin sambo.