Köpguide: Bästa Vattenfontänen för Katt 2024

Denna artikel innehåller sponsrade länkar till Kattkompaniet och ArkenZoo två kattbutiker på nätet som vi rekommenderar ifall man vill köpa en vattenfontän till katt!

I denna artikel går vi igenom det mesta gällande vattenfontäner för katter, inklusive köpråd. Visste du att katter i grunden inte dricker vatten särskilt bra, eftersom de inte har någon törstreflex? Med en vattenfontän kan du hjälpa din katt att må bättre genom att få den att dricka mer vatten.

Vattenfontän Katt 1024x375

Dricka vatten är bra för katten

Korrekt hydrering kan förbättra matsmältningen, öka näringsabsorptionen och till och med hjälpa till att spola ut toxiner och bakterier som kan byggas upp i urinvägarna och matsmältningsorganen. Om din katt någonsin har upplevt en urinvägsinfektion tidigare, kan du skaffa en fontän för att förhindra framtida infektion. Många katter är dåliga på att dricka vilket leder till att njurproblem, urinstenar och urinvägssjukdomar är vanligt hos katter.

Så hjälper vattenfontänen

Kallare, färskare vatten kan uppmuntra din katt att dricka mer, men varför är det viktigt?

De flesta katter dricker inte tillräckligt med vatten, särskilt de som får en främst torr diet, som torrfoder. Om ditt husdjur inte får vatten regelbundet som en del av kosten, måste de dricka mycket vatten hela dagen för att kompensera. Då katter inte har törstreflex så är de ofta underhydrerade, varför det är bra att gå in med en vattenfontän för att uppmuntra mer drickande.

Vattenfontänens fördelar

Vattencirkulation

Stilla vatten är den perfekta grogrunden för bakterier. Cirkulation på vattnet med en vattenfontän kan förhindra uppbyggnad av bakterier och svamp i vattnet, så ha din katts vatten i rörelse via en vattenfontän för att hålla det rent och säkert.

Du kanske också tycker att katter föredrar vatten i rörelse. Om din katt någonsin har försökt dricka ur kranen, eller ännu värre – toaletten (ja katter gör det också!), Är det troligt att de föredrar en fontän framför en traditionell skål.

Renande filtrering

De flesta kattvattenfontänerna har ett litet filter vid motorn. I de flesta fontänerna är filtret tillverkat av kol, vilket kan ta bort föroreningar från vårt kranvatten. Kol håller vattnet renare och kan förbättra smak och lukt, vilket uppmuntrar ditt husdjur att dricka mer.

Filter kommer också att fånga små partiklar, som smuts och hår, och se till att det inte byggs upp i vattnet. Ta en titt på kattens stillastående vattenskål i slutet av dagen. Det är nog fullt av små hårstrån och andra saker, eller hur? Med en fontän blir kattens vatten mycket renare.

Kall temperatur

En fontän håller ditt husdjurs vatten 1-2 grader kallare än en typisk vattenskål. Vattnet blir något kallare än rumstemperaturen. Två grader kanske inte verkar mycket, men den temperaturskillnaden är uppfriskande nog för att uppmuntra din katt att dricka mer.

De bästa Vattenfontänerna

Nedan har vi listat vad vi anser är de bästa vattenfontänerna på markanden.

1. Catit Flower 2.0 Vattenfontän

2. Cat-It Vattenfontän Fresh & Clear

3. Cat It Vattenfontän Flower Rostfri – Rostfritt stål

Bästa butikerna för köp online

BetygE-butikFördelar
5/5

 • Fraktfritt för köp över 500 kr

 • Bra utbud & priser

 • Snabba leveranser

 • Enkel betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 500 kr (Övrig frakt 49 kr)

 • Bra utbud & priser

 • Leveranstid 2-4 vardagar

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 599 kr (Övrig frakt 79 kr)

 • Brett utbud & bra priser

 • Fria returer, 4-5 dagars leveranstid

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

Hur fungerar en vattenfontän?

Vattenfontänen måste vara inkopplad via ett eluttag för att kunna fungera. Sedan så fungerar den automatiskt dagen ut.

Filtret bör bytas varannan till var fjärde vecka. Ofta hittas filtren i samma webbutik där du köper vattenfontänen.

Få katten att vänja sig med vattenfontänen

Det kan givetvis som med alla förändringar ta lite tid för vissa katter att förstå och bli van med vattenfontänen. Vanligtvis så föredrar katter rinnande vatten framför vattenskålar, vilket man ofta ser på katter som älskar att dricka vatten från exempelvis en kran en trädgårdsslang. Därför brukar de efter några dagar vänja sig snabbt med vattenfontänen, då vattnet faktiskt också smakar bättre för katten från en vattenfontän.

I vissa fall kan man behöva visa och påminna katten att vattenfontänen finns i början, sedan blir vattenfontänen kattens nya standard.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om vattenfontäner till katten lärt dig något nytt, och att du lyckas med att få hem en riktigt bra vattenfontän till dig och din katt.

Källor

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.6 / 5. Antal betyg: 5

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Jonas Eklund

Jonas Eklund

Jonas är redaktör på Kattguiden.se och har haft katt i hela sitt liv. Med ett starkt djurintresse så har han två katter och en hund tillsammans med sin sambo.