Köpguide: 3 Bästa Klösträden för Katt 2024

Denna artikel innehåller sponsrade länkar till VetZoo SE.

Ett klösträd kan vara en viktig del av att din katt ska hålla sig frisk och må bra. Katter måste få utlopp för sitt naturliga behov av att klösa med sina klor. Därför kan ett klösträd till din katt bespara dina möbler, gardiner och mattor från rivmärken. Katter använder också sitt klösträd till att både sträcka sig och stretcha. Att de får ett klösträd är förutom att de får utlopp för att klösa, alltså även mycket bra för kattens hälsa och välbefinnande av flera anledningar!

Katt Som Klöser 1024x375

Därför är ett klösträd bra för katten

Inget du gör kommer någonsin att hindra en katt med klor från att klösa. Det är en del av kattens naturliga beteende, och beteendet är faktiskt inrotat i deras kärninstinkt. Därför måste du istället arbeta med att kontrollera klösandet. Detta hjälper klösträdet till med.

Om din katt har börjat rikta in sig på dina möbler för att klösa, så kan det vara en signal som indikerar att du kan behöva ta till något knep. Detta knep är att skaffa ett klösträd.

Om du vill att din katt ska sluta klösa på dina möbler så måste du förse dem med något där det är okej att de klöser. Katter gillar klösträd. Det hjälper dem att få utlopp för sin klösning, och de hjälper dem att sträcka på kroppen.

De bästa klösträden

Klösträd kan vara långa och vertikala, eller horisontella som liggande plattor som ligger på golvet. Det finns också olika typer av klösträdsmaterial, inklusive kartong, trä och olika typer av mattor. Nedan har vi gjort vår sammanställning av vad vi på Kattguiden tycker är de bästa klösträden. Alla klösträd i recensionen får fem stjärnor, då det egentligen är en fråga om vilken budget och stil man vill tillägna ett klösträd.

Alla klösträd nedan får jobbet gjort helt galant!


1. Premium: Klösträdet Lyra


2. Klösträdet Decem


3. Klösträdet Nano


4. Klösbrädan Trixie Wavy


Bra e-handelsbutiker för att köpa klösträd

Rekommendationerna vi gett ovan är bra enligt oss, men det är ju också en smakfråga om vad som passar hemma.

Du kan hitta snygga klösträd som passar in hemma hos dig i nedanstående webbutiker för kattprodukter!

BetygE-butikFördelar
5/5

 • Fraktfritt för köp över 500 kr

 • Bra utbud & priser

 • Snabba leveranser

 • Enkel betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 500 kr (Övrig frakt 49 kr)

 • Bra utbud & priser

 • Leveranstid 2-4 vardagar

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 599 kr (Övrig frakt 79 kr)

 • Brett utbud & bra priser

 • Fria returer, 4-5 dagars leveranstid

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

Så vänjer du katten vid klösträdet

Skrik eller bestraffa aldrig din katt för att den klöser. Undvik att skälla på din katt för att den har klöst på möblerna. Detta kan de inte ro för eftersom det är deras inre instinkt att klösa. Istället kan du fånga kattens uppmärksamhet och flytta dem mot klösträdet när du fångar dem i akten av att klösa.

Träna din katt att gilla sitt klösträd för att den ska vänja sig med att klösa just där. Du kan använda positiva belöningar såsom kattkodis. I början kan du ge katten en godbit varje gång den använder klösträdet. Du kan också gnugga lite kattmynta på klösträdet för att få kattens uppmärksamhet; de älskar nämligen doften.

Att fästa en kattleksak såsom en fjäder eller boll vid klösträdet kan uppmuntra din katt att klösa på det istället för att klösa på andra ställen.

Du kan också använd olika former av avskräckande knep runt dina möbler tillsammans med klösträdet. Att exempelvis sätta ut dubbelsidig tejp runt möblerna som din katt gillar att klösa på kommer troligen att hålla dem borta från dem. Detta eftersom kattens tassar är mycket känsliga, och de kommer inte att tycka om klibbigheten.

För att sammanfatta så kan man säga att processen kring att lära din katt att klösa på klösträd och inte på möbler kräver tid och tålamod. Men så småningom bör din katt lära sig, och dina möbler och mattor kommer då att bli säkra från klösande.

Varför katter klöser

Man kan naturligtvis fundera kring varför katter klöser. När du vaknar på morgonen och upptäcker att dina soffkuddar har blivit rivna i strimlor, eller att dina bordsben har nya rivmärken, så kan det vara lätt att tro att din katt förstörde dina möbler för skojs skull. Men så är faktiskt inte fallet – katter klöser faktiskt av några viktiga skäl.

Klösa för att rengöra och vässa klor. En av de största anledningarna till att katter klöser är för att de behöver rengöra och vässa sina klor. Kattens klor utvecklar ett yttre lager som måste rivas undan regelbundet. Klösande hjälper din katt att bli av med detta lager. Att avlägsna lagret gör plats för den friskare, starkare klon som hittas därunder. Om katter inte klöser, kan deras klor växa sig för långa och orsaka sår eller smärtsamma, ingrodda klor.

Klösa för kommunikation och revirmarkering. Katter klöser också på saker eftersom det hjälper dem att kommunicera med andra katter. När katter låter sina klor sjunka in i exempelvis möbel så sprider sig deras doft ner i materialet, vilket hjälper dem att markera sitt territorium. De visar med andra ord andra katter att de har varit där. Även fast en katt kan bo inomhus så kan de göra detta; det är ett instinktivt beteende.

Det är skönt för katter att klösa. Slutligen klöser katter eftersom det känns bra för dem att göra det! De flesta katter kommer att klösa omedelbart efter att de har vaknat från en tupplur för att få en bra stretchning och för att aktivera sina muskler.

Men varför just på möblerna då? Vad får våra kattvänner att vilja klösa på några av våra mest älskade och dyra ägodelar? Jo, därför att i naturen söker katter efter robusta, hårda material som trä för att kunna lämna sina doftmarkörer och vässa klorna. I hemmet är soffan eller benet på matbordet det närmaste de kan hitta en motsvarighet till sina föredragna klösmaterial ute i det vilda.

klösträd och katt

Katter gillar att sitta högt upp

Enligt djurbeteendexperter föredrar de flesta katter att sova och umgås på platser med god utsikt. Det kommer från deras instinkt att skydda sig själva. En hög position för att sova eller vila ger dem en fördel för att upptäcka eventuella faror runt omkring dem.

Att ett klösträd kombineras med en upphöjd sittplats för katten motiverar dem att använda klösträdet, vilket är en lite fiffig konstruktion, inte sant? Det är därför det är så finurligt att många klösträd inkluderar en upphöjd sittplats.

Avslutande ord

Hoppas denna recension är till hjälp i din jakt på klösträd till din katt! Ett klösträd till katten är en jättebra lösning som råder bot på din oro kring att en katt klöser på dina möbler och gardiner, vilket är något de inte kan ro för då det är en del av deras instinkter. Klösträdet skyddar dig från att möbler blir upprivna, och det ger katten en trygg plats att klösa på, samtidigt som det ger katten en möjlighet att sträcka ut på kroppen, vilket är väldigt hälsosamt för katten.

Källor

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.3 / 5. Antal betyg: 16

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Stina Jansson

Stina Jansson

Katter och hästar har varit en central del av Stinas liv sedan barnsben. Med en stark kärlek till djur så skriver hon om allt mellan himmel och jord som rör katter här på Kattguiden.se.