Scottish Fold – Är det en frisk kattras?

Scottish fold är en kattras med ursprung i Skottland, som tydligast utmärker sig med sina vikta öron. I denna artikel ges en introduktion till scottish fold, med fokus på kattrasens kontroversiella existens, hälsa, samt dess historia och ursprung.

Kontroversiell ras

Scottish fold är en rätt kontroversiell ras som ger upphov till debatt och diskussion, i Sverige men också i andra länder.  I Sverige är det olagligt att avla kattraser som har sjukdomar eller funktionshinder som kan nedärvas, och i denna kontext diskuteras möjligheterna för att en Scottish fold kan falla under denna kategori av katter och lida under sitt liv.

Scottish fold har ökat i populäritet, och många menar på att det beror på sociala medier och deras söthet. Dock så lyfter väldigt många djurexperter, såsom veterinärer, frågetecken kring rasens hälsa. mutationerna som rasen innehar och som märks av främst på deras vikta öron, kan orsaka plågsamma besvär som kan vara både smärtsamma genom hela livet och minska kattrasens livskvalitet avsevärt.

Mutationen som ses främst på öronen kan orsaka problem med hörseln, men också i brosk och ben, vilket kan göra det både svårt och plågsamt för katten att röra sig.

Faktum är att i Skottland där kattrasen uppkom så har man en aktiv debatt kring om man ska förbjuda Scottish fold helt och hållet. [källa] I Sverige är kattrasen inte erkänd av Sveriges Raskattklubbars Riksförbund.

Är Scottish fold hälsosam?

Sjävklart kan ägare av Scottish fold-katter mena att deras husdjur är hälsosamma, och självklart kan detta också stämma utan att någon behöver känna skuldkänslor. Alla katter av rasen behöver inte lida och plågas. Men det kan också vara svårt att bedöma från en människas perspektiv, menar experter.

Hur som helst tycks dock tyvärr ett faktumet kvarstå, vilket är att experter i exempelvis Storbritannien menar att Scottish folds framträdande drag bygger på en mutation, som för med sig en stor risk för ett enormt lidande för katten genom livet. Därför menar många framträdande kattexperter och rentav statliga myndigheter att det är säkrast att inte skaffa en Scottish fold, eller låta dem få kattungar.

Scottish fold kattungar föds med raka, normala öron som viks några veckor efter födseln. Det sägs att om Scottish folds får kattungar, så måste de alltid paras tillsammans med katter som inte tillhör rasen och som har normala öron. Detta för annars att ungarna annars riskerar få smärtsamma problem med brosk och ben. Just ordet fold i namnet betyder på engelska vika.

  • Sammanställer man fakta och åsikter i debatten, upplevs det till överhängande del inte vara rekommenderat att låta Scottish folds få ungar eller att skaffa en kattunge av rasen, med tanke på hälsoriskerna.

Historia

Den första kattungen med framåtvikta öron föddes på en bondgård i Skottland år 1961. Katten hette Susie, och när Susie senare i sitt liv fick två kattungar som föddes med veckade öron, så togs de hand om William Ross, en bonde och kattfantast som bodde i närområdet. Herr William Ross började sedan emellertid att avla fram kattrasen Scottish fold.

Avslutande ord

Sammanfattningsvis är det allra säkraste att inte skaffa en Scottish fold, för kattens egna hälsa. Många andra kattraser innefattar lägre risker för sin egna hälsa.

Kattrasen ett kontroversiellt ämne, och Kattguiden menar inte kritisera någon nuvarande kattägare eller någon som tycker att kattrasen är charmerande, vilket många håller för sant. Vad vi menar belysa är just de överhängande riskerna som man måste vara medveten om som potentiell kattägare till rasen, samt den debatt som förs i flertalet länder kring huruvida det är en hälsosam ras.

Självklart kan det finnas hälsosamma katter som ingår i rasen, men risken för plågsamma besvär kan alltid föras över till nästa generation kattungar, eller så kan katten lida av besvär utan att man som människa ser det.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.3 / 5. Antal betyg: 8

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Jonas Eklund

Jonas Eklund

Jonas är redaktör på Kattguiden.se och har haft katt i hela sitt liv. Med ett starkt djurintresse så har han två katter och en hund tillsammans med sin sambo.