Nakenkatt: Introduktion & Guide (med Bilder)

I denna artikel ges en introduktion och en kort guide till den pälslösa kattrasen nakenkatt. Nakenkatt (även kallad sphynx) är ett husdjur med växande populäritet, som faktiskt har sitt ursprung i Kanada. Den allra första nakenkatten föddes år 1966 i staden Toronto, som ligger i provinsen Ontario i Kanada. Denna första lilla hårlösa kattunge, som fick namnet “Prune” (engelska för katrinplommon), skulle leda till den slutgiltiga upptäckten av den genetiska mutationen som ansvarar för frånvaron av päls.

Nakenkatt Banner 1024x375

Försök att reproducera andra hårlösa katter som Prune gjordes, men genen visade sig vara recessiv, vilket betydde att vissa katter fick päls, och andra inte. Räknat från Prunes födsel, så tog det cirka 30 års korsavel mellan Devon Rex-katter (i sig en korthårsras), och olika hårlösa kattraser i andra delar av världen, såväl som huskatter, för att få fram den slutgiltiga rasen där alla katter alltid saknade päls. Resultatet av arbetet blev alltså nakenkatten, som efter allt arbete var en frisk ras med en acceptabel genetisk stam, vilket också gäller än idag. Eftersom arbetet med att få fram rasen främst gjordes i Europa, i Frankrike för att vara exakt, så anses den ofta vara av franskt ursprung.

Nakenkattungar 1
Nakenkattungar.

Kan man ha nakenkatt trots kattallergi?

Nakenkatt Som Nosar På Växt 1

Trots vad som ofta tros, så kan nakenkatter orsaka reaktioner hos kattallergiker trots sin avsaknad av päls. Precis som vad som gäller allergier mot hundar, så är den verkliga källan till kattallergin ofta ett protein som finns i saliven och urinet hos katten.

Kattens allergiframkallande proteinmolekyler fastnar på väldigt små hudflingor, och hamnar sedan i närmiljön och på vidrörande saker som exempelvis en människohand genom att väldigt små allergiframkallande molekyler lämnar husdjurets kropp i rörelsen. Detta är givetvis helt normalt.

Med detta sagt så är det betydligt mindre risk att de allergiframkallande molekylerna sprids runt lika mycket och försätts i kontakt med allergikern med just nakenkatter. Detta då de allergiframkallande proteinerna oftast sprids via päls som andra raser av katter och hundar fäller. Därför utgör nakenkatter vad som ofta sägs vara ett så allergivänligt val av katt som man kan finna. Badas de dessutom regelbundet, vilket de kräver på grund av att de blir så oljiga i huden, så kan allergisymptomen kraftigt minimeras, och för många allergiker knappt kännas av.

Vad kännetecknar en nakenkatt?

Nakenkatt Med Koncentrerad Blick 1

Nakenkatter kännetecknas främst av sin brist på päls. Majoriteten av katter som tillhör rasen har dock ett tunt, knappt synligt luddlager på kroppen. Andra har några trådar på halsen, ögonen, längst ner på svansen eller på tassarna. Morrhår ses sällan eller aldrig. Att klappa en nakenkatt påminner om känslan av plysch eller stramt läder. Deras hud kommer att vara mycket mer “skrynklig” under kattungestadiet än under vuxenstadiet.

Det andra utmärkande draget hos rasen är utan tvekan storleken på deras öron och rynkorna på toppen av deras huvuden. De är medelstora katter och deras benstruktur och muskulatur är välutvecklade. De har ett stort bröst som ger dem något av ett bulldogliknande utseende, medan deras svansar ofta för tankarna till en råttas: lång, tunn och hårlös!

Då deras magar ofta är fasta sticker de ut något och får dem att se ut som om de ofta just har ätit en rejäl måltid! Och till sist: deras stora, ögon, som ser ut som perfekt rundade citroner, kombineras med veck på pannorna och deras enorma öron för att ge ett nyfiket utseende.

Några av nakenkattens egenskaper

  • De blir i snitt 20-25 cm höga ståendes på fyra ben, och kroppen blir oftast mellan 33-38 cm lång.
  • De väger fullvuxna vanligtvis mellan 5-6 kg.
  • De är i allmänhet friska, men de kan utveckla hypertrofisk kardiomyopati, en vanlig typ av hjärtsjukdom hos katter, såväl som ett neurologiskt tillstånd som kallas ärftlig myopati. Vanlig livslängd: 10-15 år. Katter kan dock bli betydligt äldre än så.
  • De är i regel mycket sociala, energiska och intelligenta. De har en tendens att bli fästa vid sin människofamilj, men även andra katter och hundar. Faktum är att de är så vänliga att de klassificerades som den mest kärleksfulla kattrasen i en vetenskaplig studie utförd 2012!

Nakenkatter kräver mer arbete

Regelbundna bad

Nakenkatt Badar 1024x768 1

Nakenkatter kräver mer arbete från sina ägares sida än andra kattraser. De behöver inte borstas, men behöver de ofta badas, vanligtvis en gång i veckan. Nakenkatter har väldigt fet hud, som har en tendens att bli oljig. Katten kan själv inte bli av med oljan, utan måste badas för att bli av med den.

Även om katter generellt sett är mycket renliga och tar hand om sig själva i hög grad, så är nakenkatter mer benägna att utveckla oangenäma dofter än andra kattraser. Detta gäller inte för alla nakenkatter, men på grund av deras gener och andra yttre faktorer kan de avge en stark lukt om de inte badas av sina ägare.

Regelbunden återfuktningskräm

  • Oftast är det ovanligt att stöta på renodlade krämer för nakenkatter, så det bästa valet som många nakenkattägare lyfter är att använda naturlig kokosolja.

Deras hud är mjuk och varm, men behöver regelbundet återfuktande kräm för att förbli så. Var dessutom beredd på att de kan frysa när det blir kallt ute. Tänk särskilt på ytorna runt öronen, tårna, armbågarna och knäna.

Dyrare än andra kattraser

Nakenkatter kan vara dyra. Anledningen till det är förutom att de är renrasiga också att de är svåra att hitta. Efterfrågan är dessutom ganska hög, och alla dessa faktorer resulterar i en högre prislapp.

Priset kan vanligtvis variera mellan 3000 kr och 30 000 kr.

Potentiella hälsoproblem

Nakenkatter är i allmänhet friska, men de kan utveckla hypertrofisk kardiomyopati, en vanlig typ av hjärtsjukdom hos katter som gör att hjärtmuskeln blir tjockare. De kan också utveckla ett neurologiskt tillstånd som kallas ärftlig myopati, vilket är en muskelsjukdom med plötsliga attacker av muskelutmattning.

Med allt detta sagt, så lever en nakenkatt lever vanligtvis i 10 till 15 år. Detta intervall kan jämföras med att vanlig huskatter ofta blir mellan 12-15 år gamla.

Nakenkatt Med Filt 1024x683 1
Filt är en bra idé för nakenkatter, då de enkelt kan bli frusna!

Kontroverser kring rasen

Rasen är aningen kontroversiell för vissa, trots att den blivit väldigt populär bland kattägare.

Den tyska nakenkatten Willi blev under 2015 ett samtalsämne i Tyskland då han hade vunnit första pris i en kattutställning. Willi var nästan helt naken och saknade både päls och morrhår.

En domstol i Berlin bedömde att Willi behövde kastreras, då Willis avsaknad av morrhår bedömdes som djurplågeri. Domaren ansåg att det var opassande att föra vidare Willis drag till kattungar och en ytterligare generation. Domens motivering var att katter faktiskt använder morrhåren som en essentiell del av sin koordinationsförmåga. [källa på engelska]

Just att nakenkatter är djurplågeri på grund av deras avsaknad av päls och morrhår är en debatterad och omdiskuterad fråga. Oavsett vad man anser, så går det dock att konstatera att rasens populäritet inte tycks avta.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 3.8 / 5. Antal betyg: 13

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Stina Jansson

Stina Jansson

Katter och hästar har varit en central del av Stinas liv sedan barnsben. Med en stark kärlek till djur så skriver hon om allt mellan himmel och jord som rör katter här på Kattguiden.se.