Köpguide: Bästa Katthalsbanden för Katt 2024

Denna artikel innehåller sponsrade länkar till Kattkompaniet.nu och ArkenZoo SE, två kattbutiker på nätet som vi rekommenderar!

I denna artikel går vi igenom det mesta gällande katthalsband, inklusive en köpguide. Det är naturligt att du som är kattägare vill skydda din katt, och se till att de kan hitta tillbaka till dig om den går vilse. Ett katthalsband signalerar till andra att din katt har en ägare, vilket ger ett grundläggande skydd i sig. Utöver detta så väljer många kattägare även att fästa en ID-bricka i kattens katthalsband, samt köpa ett katthalsband med reflex. För att inte utgöra en risk för katten, så är det starkt rekommenderat att ha ett katthalsband som lossas om katten fastnar, samt har resår så att katten kan ta sig ur katthalsbandet i akutfall.

Varför katthalsband?

Ett katthalsband ämnar skydda din katt när den befinner sig utomhus.

I stort så handlar det om två funktioner vi rekommenderar att du använder ett katthalsband till:

 1. Bricka med kontaktuppgifter till dig
 2. Katthalsband som har inbyggd reflex så att till exempel bilister kan se katten i mörker

Lossbart spänne och töjande resor

Katter kan röra sig på alla möjliga platser, och därför även fastna. Av denna anledning så är det klokt att se till så att katten kan komma ur sitt katthalsband, ifall den skulle råka fastna i något. Med smarta spännen som släpper ifall det behövs, och uttöjande resor inbyggt i katthalsbandet, så kan du vara säker på att katten kan komma loss och inte riskerar att kvävas.

Undvik bjällra

När katter går utomhus används ofta en bjällra på katthalsbandet för att varna vilda djur, särskilt fåglar, att det finns en katt i närheten. Samtidigt blir rovdjur större än katten varse om att katten är i närheten med en bjällra, vilket är en risk.

Bjällror är dock inte särskilt effektiva då mängden byte som fångas av katter bara minskar med ungefär hälften med bjällra, visar studie.

Förutom att vara ineffektiv, så kan bjällran vara skadlig för din katts hälsa. Eftersom den hänger från hals och nacke, så ligger den placerad mycket nära örat. Därför så utsätts katten för ständiga ljud som så småningom kommer att skada hörseln och och vara mycket irriterande för katten.

När kan man använda en kattbjällra? Vi rekommenderar en kattbjällra när du har en kattunge inomhus hemma. Kattungar är mästare på att gömma sig, och då kan det vara bra att under en period använda bjällra för att hålla koll på kattungen.

Hur ska halsbandet sitta?

Katthalsbandet behöver faktiskt vara ganska tight åtsittande – men du borde ändå kunna få 1-2 fingrar under det. Om det är för löst kan katten få igenom benet och lyckas med att ta av det. När du först sätter på halsbandet kan din katt spänna nackmusklerna, så kontrollera alltid passformen efter några minuter och justera vid behov.

Behövs katthalsband om katten är chippad?

Katthalsband och ID-bricka ska användas tillsammans med mikrochip. Det ena ersätter inte det andra, utan båda fyller en funktion. Det är tyvärr felaktigt att anta att om din katt är mikrochippad, så behöver den inte ha katthalsband och ID-tagg. Båda behövs för fullvärdig identifiering av katten.

Behöver en innekatt ett katthalsband?

Om din katt inte rör sig utomhus så behöver den inte ett katthalsband. Undantaget är om du har en kattunge som du vill hålla koll på genom att fästa en bjällra i halsbandet.

Det är faktiskt bekvämare för katter att inte ha ett katthalsband, och är den inomhus kan man gott bespara den att behöva bära något kring halsen.

Köpkriterier för ett bra katthalsband

Våra huvudsakliga kriterier för ett bra katthalsband är följande:

 1. Inbyggd reflex
 2. Säkert spänne som katten kan komma loss från ifall den fastnar
 3. Bjällran går att ta av
 4. Snygga
 5. Prisvärda
 6. Kvalitativa

Lista: Bästa katthalsbanden

Ovan listade vi de köpkriterier som är viktiga för ett katthalsband. Med följande katthalsband så kan du vara säker på att du får en bra produkt.

1. Katthalsband Reflex elastiskt Gult

2. Katthalsband helreflex Grått

3. Katthalsband Reflectocat röd

Bra e-handelsbutiker för att köpa katthalsband

Rekommendationerna vi gett ovan är bra, men man kan ju även vilja välja stil och storlek som passar ens egna preferenser.

I följande e-handelsbutiker kan du hitta massor av katthalsband och även andra kattprodukter, alltid till bra priser!

BetygE-butikFördelar
5/5

 • Fraktfritt för köp över 500 kr

 • Bra utbud & priser

 • Snabba leveranser

 • Enkel betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 500 kr (Övrig frakt 49 kr)

 • Bra utbud & priser

 • Leveranstid 2-4 vardagar

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 599 kr (Övrig frakt 79 kr)

 • Brett utbud & bra priser

 • Fria returer, 4-5 dagars leveranstid

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

Sammanfattning: testvinnare för katthalsband

 1. Katthalsband Reflex elastiskt Gult
 2. Katthalsband helreflex Grått
 3. Katthalsband Reflectocat röd

Avslutande ord

Hoppas denna guide till katthalsband är hjälpsam. För att sammanfatta så är katthalsband främst till för att se till att katten går att spåra till dig ifall den kommer bort, och förse katten med reflex. Slutligen, undvik en bjällra för alla katter som inte är kattungar!

Källor

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Stina Jansson

Stina Jansson

Katter och hästar har varit en central del av Stinas liv sedan barnsben. Med en stark kärlek till djur så skriver hon om allt mellan himmel och jord som rör katter här på Kattguiden.se.