Devon Rex: En smart kattras med vågig päls

Devon rex är en kattras som känns igen främst på sin lockiga päls.  I denna artikel ges en introduktion till devon rex, som lyfter kattrasens historia, dess personlighet, egenskaper, och vad som är viktigt att tänka på när det kommer till devon rex som husdjur, såsom hälsa och kattungar.

Historia

Ursprung i Devon, England

Rasen devon rex började i Devon i sydvästra England, då en kattunge vid namn Kirlee föddes 1959. Man trodde först att Kirlee var av rasen cornish rex, en ras som kommit till ett decennium tidigare i Cornwall i närheten. Tester visade dock snart att Kirlee hade andra drag som var ett resultat av en naturlig genetisk mutation.

Katten Kirlee hade en vågig, lockig päls, och lite är känt om Kirlees härkomst. Kirlee gav trots det upphov till en ny ras, devon dex, uppkallad efter sin födelseort i Devonshire, såväl som efter sin lockiga lockiga päls, som hade en struktur som påminde om en rexkanins päls.

Internationell populäritet och erkännande

Mindre än ett decennium senare, närmare bestämt 1968, hade en devon rex tagits till USA. Cat Fanciers Association gav rasen fullt erkännande 1979, exakt 20 år efter Kirlees födsel.

Personlighet

Devon rex utgör smarta katter med mellanhög aktivitetsnivå. De är inte i konstant rörelse, men gillar att lära sig knep och leka spännande lekar. Pusselleksaker och interaktiva leksaker är något de uppskattar en hel del, och de hjälper till med att hålla dem roade och upptagna.

Devon rex är nyfikna och vill gärna delta i alla aktiviteter du gör. De älskar att hålla sig i närheten av dig och uppskattar uppmärksamhet från alla medlemmar i familjen.

Den aktiva och sociala devon rex är ett toppenval för familjer med barn och även hundar som kan komma överens med katter. Den lär sig trick lätt och älskar uppmärksamhet från barn som behandlar honom artigt och med respekt.

Introducera alltid husdjur till varandra under kontrollerade omständigheter för att säkerställa att de lär sig att komma överens.

Egenskaper

  • Livslängd: 10 till 15 år
  • Höjd: 25-30 cm
  • Vikt: 3-4 kg
  • Lämpas till att vara en innekatt

Hälsa

Devon rex är i allmänhet helt friska. En katt som tillhör rasen kan betraktas som äldre när de kommit upp i åldern 8-10 år, och regelbundna hälsokontroller hos veterinär är att rekommendera vid denna ålder.

Några sjukdomar (men inte alla) som likväl uppkommer inom rasen är följande:

  • Mjälleksem som orsakar öroninfektioner, fet hud och klåda, och som behandlas med svampdödande läkemedel
  • Höftdysplasi, en missbildning av höften som orsakar slapphet.
  • Urticaria pigmentosa, ett hudproblem som orsakar sår på kroppen och som vanligtvis behandlas med prednisolon och essentiella fettsyror.
  • Myopati inom rasen devon rex, vilket är en ärftlig muskelsjukdom som man märker av efter att devon rex är mellan 3 veckor och 6 månader gammal. Orsakar muskelsvaghet och att katterna blir lättare trötta. Ingen behandling finns tillgänglig och allvarligheten av tillståndet varierar. Utvecklas gradvis eller håller sig på en stabil nivå.

Skötsel

Minimal borstning krävs

Devon rex är enkel att underhålla. Kamma den vågiga pälsen försiktigt så att du inte skadar några känsliga hårstrån. I många fall är en borstning med handen allt som krävs.

Fäller devon rex mycket?

En positiv sak med devon rex är att den inte fäller mycket, och pälsen är så fin att när den fäller, så märks den inte särskilt mycket på kläder och möbler.

Bad sällan nödvändiga

Bad är inte nödvändiga om inte katten är vit eller har mycket vita fläckar på pälsen. Dessa katter kan börja se lite smutsiga ut om de inte badas regelbundet. Pälsen torkar snabbt efter ett bad.

Tandborstning är ett plus

Borsta tänderna för att förhindra sjukdomar i munnen och tandproblem. Daglig tandhygien är bäst, men att borsta varje vecka är ju också bättre än ingenting.

Torka av ögonen

Håll koll på devon rex ögon och torka av ögonens hörn med en mjuk, fuktig trasa när du ser eventuella bildningar. Hantera varje öga med en ny ren dukyta för att förhindra spridning av en eventuell ögoninfektion.

Kontrollera öronen

Om öronen ser smutsiga ut, torka ut dem med en bomullsboll eller en mjuk fuktig trasa fuktad med varmt vatten. Undvik att använda tops, då dessa kan skada det känsliga örat.

Kan frysa kalla dagar

Devon Rex kan kännas varm vid beröring, men söker alltid värme. Köp gärna din katt en härlig tröja eller två till att använda under kalla dagar.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.8 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Jonas Eklund

Jonas Eklund

Jonas är redaktör på Kattguiden.se och har haft katt i hela sitt liv. Med ett starkt djurintresse så har han två katter och en hund tillsammans med sin sambo.