Köpguide: 3 Bästa Kattselarna för Katt 2024

Denna artikel innehåller sponsrade länkar till Kattkompaniet.nu, en kattbutik på nätet.

I denna artikel så går vi igenom det mesta gällande kattselar, inklusive en köpguide med de bästa kattselarna. Även om du kanske tycker att tanken på att gå med din katt iförd en kattsele (ihop med ett “kattkoppel”) är lustig, så behöver faktiskt en katt också träna och röra på sig. Då är en kattsele mycket bra att ha. Att gå med din katt iförd en kattsele kan ge även ge en innekatt chansen att utforska världen bortom ditt vardagsrum.

Kattsele Katt 2 1024x375

”Många katter älskar att kunna gå ut och lukta på saker, se nya saker, och rulla runt i sand och gräs och smuts. … Det är saker de kan göra på en promenad i en kattsele.”

När det gäller att inhandla en kattsele kommer du att upptäcka att det finns flera olika typer av modeller. Det finns allt från enkla selar i nylon till designade västselar att tillgå på marknaden. Att välja rätt kan vara svårt. Därför guidar vi till köp.

Bästa kattselarna

Välj en väst framför en simpel krage. En väst är bekvämare för katten och säkrare. Det minskar risken för intrassling och att katten blir skadad, och ger friare rörelse.

Om du funderar på att få din katt en sele har vi gjort undersökningen och testet åt dig och valt ut de bästa. Läs vidare vid bilderna nedan för att hitta den bästa selen för din katt.

1. Kattsele Tre Ponti Basic Mesh (finns i olika färger)

2. Kattsele Puppia Soft Harness (finns i flera olika färger)

3. Kattsele Rukka Comfort Flash (finns i flera olika färger)

Bästa butikerna för köp online

BetygE-butikFördelar
5/5

 • Fraktfritt för köp över 500 kr

 • Bra utbud & priser

 • Snabba leveranser

 • Enkel betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 500 kr (Övrig frakt 49 kr)

 • Bra utbud & priser

 • Leveranstid 2-4 vardagar

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 599 kr (Övrig frakt 79 kr)

 • Brett utbud & bra priser

 • Fria returer, 4-5 dagars leveranstid

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

Kattsele Katt 1024x375

Hur ska kattselen sitta?

Du borde bara kunna få 1-2 fingrar under en passande kattsele. Mät din katt och välj rätt storlek så blir det oftast väldigt bra!

Din katt bör ha en rätt tajt åtsittande sele, och katten bör inte kunna komma ut ur den på egen hand. Katten ska ändå kunna röra huvudet och benen helt hinderfritt.

Hur snabbt vänjer sig en katt med kattsele?

Din katt borde i vanliga fall bli bekväm med att ha en sele efter 10 till 15 minuter av att ha haft kattselen.

Ska jag träna min katt att gå i sele?

Inte alla katter vill gå i sele med koppel, men varje katt bör ges möjligheten. Att gå med en katt kan ge ditt husdjur ett mer berikat liv.

Börja med att låta din katt vänja sig vid känslan av att bara bära selen. Du kan försöka med att uppmuntra katten att röra sig i kattselen genom att lägga ut kattgodis eller en leksak några meter bort. Förutom leksaker kan du hjälpa din katt att stimulera dens naturliga jaktinstinkt, genom att gömma några favoritgodisar runt bostaden.

En kattsele ska dock tas av så fort det är lämpligt och ni är hemma från promenaden. Detta då det alltid är bekvämare för katten att vara utan kattsele.

Ska jag gå ut på promenad med en inomhuskatt iförd kattsele?

Ja, det går bra, så länge du som ägare aktivt följer med katten och håller i kopplet under hela rundan.

Katter ska aldrig lämnas ensamma utomhus i koppel. Det finns för mycket risk för att de trasslar in sig, med möjlighet till kvävning. Vi rekommenderar en robust sele eller promenadjacka, i motsats till en krage, då kopplet inte är kopplat direkt till halspartiet.

Hur långa promenader kan man ta med katt?

Rundor på 20-30 minuter där katten bestämmer tempot är en lämpligt för en kattpromenad. Förvänta dig inte att kunna riva av flera kilometer som du skulle kunna med en hund!

Kattpromenader handlar om att katten ska få utforska sin omgivning i lugn och ro med dig som medföljare. Det handlar inte om att följa ett promenadstråk och mäta distanser, utan snarare om att gå runt och låta katten sniffa lite lugnt i en rabatt.

Kan katter bli glada av att gå utomhus i kattsele?

Med en kattsele får katten möjlighet att på ett säkert sätt få frisk luft och rörelse utomhus.

Kattälskare som vill att deras katter ska njuta av frisk luft, solsken och atmosfären av träd, buskar och växter, känner ofta att de inte vill begränsa sina katter till att bara vara inomhus. Detta var tankesättet i tidigare generationer: att katter var fria och oberoende varelser som inte bör begränsas.

En katt som är ensam, deprimerad eller ängslig kan mycket väl utveckla oönskade drag som doftmarkering i huset, urinering var som helst, klösande mot möbler, dörrar, och mattor. Att även en innekatt får möjligheten att röra sig utomhus med en kattsele kan hjälpa mot att förebygga depression bland katter.

Varför lägger sig min katt ned när selen är på?

Många katter kommer att falla till marken eller frysa första gången de känner att selen är på. Detta eftersom den omfamnande känslan utlöser en överlevnadsrespons som de skulle använda om de greps av ett rovdjur.

Detta är inget konstigt. Du måste hjälpa dem att gå igenom detta instinktiva beteende med en mycket attraktiv motivation – leksak eller godis – och mycket beröm.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.1 / 5. Antal betyg: 25

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Jonas Eklund

Jonas Eklund

Jonas är redaktör på Kattguiden.se och har haft katt i hela sitt liv. Med ett starkt djurintresse så har han två katter och en hund tillsammans med sin sambo.