Russian Blue: En Snäll & Elegant Kattras

Om du letar efter en katt som är kärleksfull och snäll så kan kattrasen russian blue vara något för dig att undersöka! I denna artikel ges en introduktion till russian blue, som lyfter kattrasens historia, dess personlighet, egenskaper, och vad som är viktigt att tänka på när det kommer till russian blue som husdjur.

Russian Blue Portratt 1

Historia

Lite är känt om russian blues historia, men man vet att det är en naturligt förekommande ras, som mycket väl kan ha haft sitt ursprung i närheten av staden Arkangelsk i norra Ryssland.

Namnet russian blue användes först i England. Namnet bygger på att kattrasen tros ha sitt ursprung i Ryssland (Russian är engelska för rysk) och att pälsen har en blå ton (blue är engelska för blå).

Russian blue tävlade på utställningar i en kategori som innefattade alla typer av katter med blåtonad päls fram till 1912, då den till slut fick sin egna kategori att tävla inom.

Rasen utvecklades främst i England och i Skandinavien fram tills efter andra världskriget.

Kattenrasen har varit godkänd av SVERAK (svenska kattklubbars riksförbund) sedan 1946. [källa]

Personlighet

Russian blue är en elegant och smal katt, med en sammetmjuk blå päls och gröna ögon. Den har spetsiga öron, framträdande morrhårskuddar och en lätt uppvänd mun, vilket ofta ger intrycket att den ler.

Rasen är smidig och lekfull, men samtidigt tyst, blyg och okrävande. De är återhållsamma och lugna i sin natur, men också högst tänkande, intelligenta katter, som är mycket kärleksfulla när de lär känna dig. När de introduceras ordentligt kommer de bra överens med barn och andra husdjur.

Russian blues utgör bra husdjur för både äldre ägare och familjer, så länge hemmamiljön inte är för högljudd och kaotisk.

De vill gärna leka med kattleksaker för att roa sig, så de är en väldigt fin idé att skaffa leksaker sin russian blue. Man bör dock tänka på att förvara leksakerna på en plats som är oåtkomlig för katten emellanåt, för att förlänga leksakernas livslängd.

Egenskaper

  • Livslängd: 10-20 år
  • Vikt: 3,5 kg – 6,7 kg, hanarna väger vanligtvis mer än honorna
  • Fullvuxen höjd: 20-25 cm
  • Fullvuxen längd: 38-46 cm

Hälsa

Generellt sett är russian blue en fullt frisk kattras med en medellivslängd på 15 år. Likt andra typer av katter löper de likväl risk för potentiella ögoninfektioner, njurproblem, urinvägssjukdomar och luftvägsbesvär.

Russian blue är känd för att älska att äta, så en sak att se upp för är övermatning. Att hålla katten i form är det bästa sättet att undvika att den får viktrelaterade hälsoproblem som diabetes, hjärtsjukdomar och artrit. Mata gärna din russian blue med uppmätta mängder kattmat vid punktliga måltider två till tre gånger om dagen för bästa hälsa.

Skötsel

Russian blues täta päls bör kammas två gånger i veckan för att avlägsna löst hår och för att jämt fördela hudoljorna som de har i pälsen. Borsta tänderna på katten för att förhindra mun- och tandsjukdomar. Daglig tandhygien är bäst, men veckoborstning är bättre än ingen borstning alls.

Om du väljer att klippa klorna på katten, gör det då periodiskt med några veckors mellanrum. Ett bad under perioder när katten fäller mycket hår går bra, och kommer att hjälpa till med ta avlägsna överflödigt hår snabbare.

Håll alltid ett öga på deras kattlåda och håll denna ren, då kattrasen är väldigt hygienisk av sig.

Det är vanligt att ha en russian blue som en inomhuskatt som för det allra mesta är inomhus, för att skydda den från sjukdomar spridda av andra katter, hundangrepp, och andra faror som katter möter utomhus, som att till exempel att träffas av en bil. Kattrasen riskerar även att bli stulen av tjuvar som vill ha en vacker raskatt utan att betala för den.

Vad kostar en russian blue?

Priset för en russian blue ligger på ungefär 15 000 kronor. Detta kan variera beroende på uppfödaren samt vad katten ska fylla för funktion. Om katten exempelvis ska användas i avel eller tävla på utställningar, eller bara vara en sällskapskatt, är faktorer som kan påverka priset.

Är russian blue en bra katt för allergiker?

Russian blue producerar och överför mindre allergiframkallande saliv än många andra kattraser. De allra flesta kattallergiker är allergiska mot just kattsaliv, och känner av sina symptom när de kommer i kontakt med saliven. Russian blues kan därför minimera allergisymptomen som en kattallergiker känner av, och vara ett bra val för en ägare som vet att den kan vara allergisk. Med detta sagt så är kattallergier högst individuella, och en människa som kommer i kontakt med kattrasen kan likväl känna symptom, såsom röda och irriterade ögon.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.7 / 5. Antal betyg: 24

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Stina Jansson

Stina Jansson

Katter och hästar har varit en central del av Stinas liv sedan barnsben. Med en stark kärlek till djur så skriver hon om allt mellan himmel och jord som rör katter här på Kattguiden.se.