Köpguide: Bästa Foderautomaten för Katt 2024

Denna guide innehåller sponsrade länkar till Kattkompaniet.nu, en kattbutik på nätet som vi rekommenderar.

Visste du att många katter hetsäter om deras kattmat alltid finns tillgänglig för dem? Katter föredrar faktiskt att måltiderna är snabba och måttliga i mängden för att de ska må bäst. Det kan betyda att katten väcker dig på morgonen för att den vill att du ska servera den dess goda frukost. Det kan också betyda att katter känner sig frustrerade eller stressade vid måltider som går utanför det ordinarie matschemat. En foderautomat kan programmeras till att servera katten mat vid bestämda tider, och lösa alla dessa problem. Foderautomater är också bra om du är borta över en helg eller så och vill se till att din katt får mat, så din kattvakt inte behöver tänka på matning.

När våra scheman blir fyllda av massvis av olika aktiviteter så kan det vara tidsbesparande att ha möjlighet att automatisera dagliga sysslor, såsom att mata katten. Dessutom känns det bra att veta att din katt inte hetsäter, och istället har en fin och jämn diet, som får den att må bra. Det finns nu dussintals automatiska foderautomater tillgängliga över hela marknaden, och vi har nedan valt ut de bästa.

De bästa foderautomaterna för katter

1. Bäst i test: Roterande Foderautomat TX4+1

2. Bästa köpet: Foderautomat TX2 dubbel

3. Billigaste: Trixie Vatten/Foderautomat transparant

4. Bästa renodlade torrfodersautomaten: Foderautomat TX7

Bra butiker online

BetygE-butikFördelar
5/5

 • Fraktfritt för köp över 500 kr

 • Bra utbud & priser

 • Snabba leveranser

 • Enkel betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 500 kr (Övrig frakt 49 kr)

 • Bra utbud & priser

 • Leveranstid 2-4 vardagar

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 599 kr (Övrig frakt 79 kr)

 • Brett utbud & bra priser

 • Fria returer, 4-5 dagars leveranstid

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

Vad gör foderautomater?

En foderautomat för katt är perfekt om du vill se till att din fyrbente vän har tillgång till rätt portioner mat med jämna mellanrum; även när du inte är direkt i närheten.

Det finns ett antal olika modeller tillgängliga som funkar för både blötmat och torrfoder. För att hjälpa dig att avgöra vilken som är bäst för dig och ditt husdjur har vi sammanställt den här artikeln för att lyfta fram de bästa automatiska kattmatsautomaterna som finns på marknaden.

En foderautomat ersätter inte en kattvakt

Tänk på att en foderautomat inte får ersätta en kattvakt om ni reser bort. Enligt jordbruksverkets regler måste en katt ha tillsyn minst 2 gånger per dygn!

Vad kostar en foderautomat?

De automatiserade foderautomaterna för katt som vi testat och rekommenderar kostar runt 500 kronor. Med mindre teknisk funktionalitet kan man se priser kring 200 kronor till 300 kronor.

De mindre sofistikerade kattautomaterna kan också vara väl värda att testa, då de fyller samma grundfunktion som en mer teknisk foderautomat.

Att tänka på vid köp

Oavsett om du letar efter en enkel foderautomat utan massa avancerade krusiduller, eller en fullfjädrad produkt för att programmera perfekt tillagade och portionerade måltider för katten, så har vi tidigare i artikeln listat de bästa alternativen för automatisk kattmatare som passar dina – och din katts – behov. Här är dock några saker att tänka på vid köpet:

 1. Blötmat eller foder: Vilken mattyp äter din katt vanligtvis? Blötmat kräver daglig rengöring av foderautomaten och mer uppmärksamhet än om man använder torrfoder.
 2. Din katts behov: En automatisk matare bör aldrig ersätta mänsklig interaktion, så du bör överväga hur din och din katts dagliga rutin ser ut. Skulle mataren vara användbar under dagar när du är upptagen i möten, eller när du planerar att gå ut ur huset en sväng? Var aldrig separerad från katten för länge, då din kattvän då kan utveckla separationsångest.
 3. Övergripande funktionalitet: Om du använder mataren ofta, leta efter diskmaskinssäkra behållare eller skålar, så att du inte behöver diska för hand hela tiden. Om du är någon som ofta glömmer bort tider, välj en programmerbar matare som kommer ihåg att ställa fram kattmaten åt dig.
 4. Timers. Du kan köpa automatiska djurmatare med timers som sträcker sig från 24 timmar, upp till 30 dagar framåt. De mest grundläggande modellerna låter dig bara ställa in en gång när mataren öppnas. De mer avancerade låter dig dock schemalägga måltider vid olika tidpunkter på dagen.
 5. Kapacitet och antal delar. Automatiserade djurmatare passar in i två olika stilar – de som har individuella matskålar som öppnas enligt angiven tidpunkt, och de som serverar en förutbestämd mängd mat i en enda matskål vid den programmerade tiden. Det är möjligt att köpa matare med mellan 1 och 6 individuella matskålar, med delstorlekar mellan 175 och 500 ml. Matarna med ett stort förvaringsfack fördelar i omgångar mat i en enda skål och har storlekar upp till 10 liter, vilket räcker för att få regelbundna måltider under ett antal veckor.
 6. Öppen eller stängd. Automatiska foderautomater har antingen en matskål som alltid är öppen eller har lock som täcker matfacket tills de är programmerade att öppna. De förseglade matarna förhindrar att dina katter äter maten för tidigt och skyddar den mot uttorkning och även från flugor och insekter.

De tre huvudsakliga typerna av foderautomat

 1. Behållare och bricka. Den första typen har en behållare ovanpå, som dispenserar mat ner i en öppen skål. Dessa är endast lämpliga för torrfoder, och den största fördelen är att de har större kapacitet än de andra matartyperna. Det betyder att du kan schemalägga att mat ska fyllas på under en längre tid, jämfört med andra typer av matare.
 2. Roterande. Denna typ av automatisk foderautomat är av typen roterande bricka. Dessa har vanligtvis cirka 4 till 6 brickor som roterar vid schemalagda tider och flyttar nästa hela matfack till åtkomsthålet. Några av dessa matare kommer med kylande ispaket och kan användas med både blötmat och torrfoder.
 3. Bricka och lock. Denna typ av foderautomat har ett gångjärnslock. Detta är den mest grundläggande formen av foderautomat och har bara en eller två matfack. Även om dessa i allmänhet är de billigaste djurmatarna som finns att köpa, är de ganska begränsade sett till funktionalitet, och endast lämpliga för en eller två måltider. Några av dessa matare levereras också med ispaket, så de kan också användas för både blötmat och torrfoder.

Fler funktioner att hålla utkik efter

Nu kommer vi in på överkurs. Vissa matare har en röstinspelningsfunktion, som låter dig spela in ett kort meddelande som spelas när timern nått rätt tidpunkt för att tillhandahålla en måltid. Detta kan hjälpa ditt katt att förstå att det är matdags.

Det är också möjligt att köpa en kattmatare för mikrochip som är programmerad att endast öppna när den känner igen din katts mikrochip.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 5 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Stina Jansson

Stina Jansson

Katter och hästar har varit en central del av Stinas liv sedan barnsben. Med en stark kärlek till djur så skriver hon om allt mellan himmel och jord som rör katter här på Kattguiden.se.