Guide: 5 Bästa Torrfodren för Katter 2024

Denna artikel innehåller sponsrade länkar till VetZoo SE och FirstVet SE.

Den bästa torrfodret för katter är rikt på protein och av hög kvalitet. Det innehåller inte mycket grönsaker eller kolhydrater, och det är fritt från tillsatser som kan skada din katt över tiden. Bra torrfoder är alltså lätt att beskriva – men är det svårt att hitta? Inte med denna guide! Här samlar vi prisvinnande torrfoder för katter för att hjälpa till med valet av det bästa torrfodret för din katt!

Katt Torrfoder 2 1024x375
 • Visste du att en katts naturliga kost består av 60-72% protein och 2-4% kolhydrater, med 20-24% fett som främsta resterande del? Det viktiga att tänka på för din katt är att den i grunden är ett rovdjur. Rovdjur äter i naturen en diet som måste inkludera gott om proteiner från bytesdjur. Detta betyder dock inte att en katt enbart ska äta kött, men det är alltså den viktigaste delen av kattens kost.

Saker att hålla utkik efter

Vår allmänna regel är att du framförallt bör titta på de fem första ingredienserna på innehållsförteckningen av torrfodret. Detta eftersom det är de fem första ingredienserna som betyder mest och utgör den stora majoriteten av kattmaten. Till skillnad från hundar så trivs faktiskt katter inte bra med kolhydrater i kosten, och de fem första ingredienserna i kattmat bör därför vara främst olika typer av kött. Vissa tillverkare kommer att inkludera grönsaker bland de fem främsta ingredienserna vilket är bra, men minst tre av de fem ingredienserna bör vara animaliska produkter (olika typer av kött). Det är framförallt detta kriterium som man utvärderar torrfoder till katter på.

Katt Torrfoder 1024x375

Dyrare och bättre torrfoder lönar sig

Många som blir kattägare för första gången försöker felaktigt att hålla nere kostnaderna på torrfoder, genom att köpa det billigaste torrfodret de kan hitta för sina katter. Det dock visa sig att det inte är särskilt ekonomiskt att göra så. Billigt torrfoder innehåller allra oftast mycket kolhydrater, som katter egentligen inte behöver så mycket av (en naturen utgör kolhydrater 2-4% av kattens kost). Detta gör i sin tur att billigt torrfoder faktiskt inte ens det billigaste alternativet för en kattägare, på grund av följande anledningar:

 1. För det första så har studier visat att katter äter så mycket som krävs för att få de näringsämnen de behöver. Därför kan de äta dubbelt så mycket av det billigare butiksmärket för att få de näringsämnen de får i sig av hälften så mycket av kvalitativ torrfoder.
 2. För det andra kommer en långvarig diet av undermålig torfoder att i hög grad att bidra till, eller till och med orsaka, allvarliga medicinska tillstånd som kräver dyr veterinärvård och drar ner på din katts hälsa. Av dessa skäl gäller det gamla uttrycket “Du får det du betalar för”, särskilt när det gäller torrfoder.

Bra att variera med blötmat då och då

Torrfoder är väldigt behagligt, eftersom du kan ställa ut det till din katt så den kan äta när den vill. Exempelvis när du inte är hemma. Torrfoder har också en lång hållbarhet och är ett av de billigare alternativen för kattmat. Du bör alltid se till att kattmaten har naturliga ingredienser. Särskilt när det handlar om de första fem ingredienserna som anges på etiketten, då dessa frekvent bör ange olika typer av kött. Torrfoder för katter bör alltid kompletteras med blötmat då och då, helst med naturliga ingredienser som kycklingkött eller fisk.

Jämförelse av prisvinnande torrfoder

Här listar vi bra torrfoder till katter. Följande listade torrfoder har vunnit priser för sin goda förmåga att erbjuda en balanserad och hälsosam diet för katter, och de är alla goda val som vi rekommenderar. Då katter har olika preferenser i smak och konsistens kan det vara värt att börja med att testa en av prisvinnarna för att sedan byta till en annan om den inte faller din katt i smaken. Det rekommenderas helt enkelt att man testar sig fram tillsammans med sitt katt gällande vad den tycker smakar bäst.


1. Orijen 6 Fish Cat

Orijen 6 Fish Cat

Mycket likt kattens naturliga diet

Passar alla katter: kattungar, vuxna, och äldre katter.

Orijen Six Fish Cat är ett biologiskt anpassat foder för katter i alla åldrar. Maten liknar den proteinrika födan som katten skulle i det vilda. Det innehåller en hälsosam variation av olika vildfångade fisksorter.

Katter är köttätare som utrustats med vassa tänder och anatomiska funktioner anpassade för att metabolisera proteiner och fetter från kött. Orijen har därför tagit fram ett Whole Prey-koncept vilket innebär att fodret innehåller stora mängder färskt kött, inklusive närande lever, inälvor, brosk och märg, alla i proportioner som speglar den naturliga dieten. En mängd olika sorter av färskt kött ger en naturlig mångfald av näringsrika proteiner och fetter som är nödvändiga för att katten ska må bra. Det bidrar även till ett oerhört smakfullt foder som katterna älskar.

Orijen Six Fish innehåller inga högglykemiska kolhydrater så som ris eller majs. Istället innehåller det lågglykemiska kolhydrater i form av bland annat linser och kikärtor som främjar stabila blodsockernivåer och minskar risken för fettlagring.

Orijen tillagas i Champion Petfoods prisbelönade kök i Kanada av färska, lokala råvaror. Fodret är fritt från högglykemiskt spannmål så som ris, majs och vete. Istället innehåller Orijen färska frukter, grönsaker och bär.

Orijen är väl anpassat till kattens naturliga behov av en kött- och proteinrik kost. De närproducerade ingredienserna levereras färska till fabriken varje dag och ångkokas sedan vid tillagningen, på så sätt håller de sig fräscha och näringsrika genom hela processen. De kanadensiska högkvalitativa ingredienserna är alltid fria från konserveringsmedel och har aldrig blivit frysta.


2. Acana Grasslands

Acana Grasslands

Väldigt bra näringsinnehåll för en katt

För både vuxna katter och kattungar.

Acana Grasslands Cat & Kitten är spannmålsfri kattmat för både vuxna katter och kattungar. Fodret innehåller mycket färskt kött i stor variation samt en mindre mängd frukt, grönsaker och örter.

Grasslands innehåller 70 % animaliska produkter från albertalamm, vildfångad fisk, frigående anka och klass 1-ägg. 30 % består av frukt och grönsaker, bland annat Red Deliciousäpplen, Bartlettpäron, Butternutsquash och Burbankpotatis från lokala gårdar. Det innehåller även organiska alger och örter, inklusive enbär, lavendel, soltorkad alfalfa och pepparmyntsblad som ökar ämnesomsättningen och är välgörande för din katts matsmältningssystem.

I varje liten bit av Acana Grasslands finns Omega 3-fettsyror (DHA, EPA) från vildfångad New Brunswicksill. Detta stödjer immunförsvaret samt bidrar till en vacker och välmående hud och päls.

Acana tillagas i Champion Petfoods prisbelönade kök i Kanada av färska, lokala råvaror. Fodret är fritt från högglykemiskt spannmål så som ris, majs och vete.

Acana är väl anpassat till kattens naturliga behov av en kött- och proteinrik kost. De närproducerade ingredienserna levereras färska till fabriken varje dag och ångkokas sedan vid tillagningen, på så sätt håller de sig fräscha och näringsrika genom hela processen. De kanadensiska högkvalitativa ingredienserna är alltid fria från konserveringsmedel och har aldrig blivit frysta.


3. Eukanoba Top Condition +1

EUK CAT AD TOP CONDITION 1 CKN 2KG4 34957

Prisvinnande kattmat med mycket bra proteininnehåll som är nyckeln i en katts diet

För alla katter över 1 år.

Eukanuba Top Condition 1+ är högkvalitativ kattmat med kyckling för vuxna katter över 1 år.

Den stora mängden animaliskt protein (91 % av den totala mängden protein) i Eukanuba Top Condition stödjer uppbyggnaden av starka och slanka muskler på ett naturligt sätt, vilket inget vegetabiliskt protein kan göra.

Eukanubas vuxenfoder innehåller vitamin E – en naturlig antioxidant som stärker kattens immunförsvar. En låg magnesiumhalt upprätthåller urinvägshälsan medan sockerbetsfibrer ger en effektiv upptagning av näringsämnen och har en optimal balans mellan fettsyrorna omega-6 och omega-3 för att bidra till en frisk hud och päls.

De knapriga foderbitarna främjar en sund tandhälsa. Dessutom är fodret oerhört smakrikt och brukar uppskattas även av kräsna katter.

Eukanuba började tillverka husdjursmat redan 1950. Namnet Eukanuba kommer från uttrycket ”You-Kan-Noo-Bah” som betyder ”det bästa”. Namnet har sedan fått sätta standarden för Eukanubas foder som innehåller en högkvalitativ och skräddarsydd sammansättning speciellt anpassat för din fyrbenta vän.


4. Royal Canin Fit 32

Royal Canin Fit 32

Bra viktbalans och bra näringsinnehåll

Royal Canin Fit är ett helfoder för vuxna katter från 12 månader till 7 års ålder.

Balanserat näringsinnehåll: Royal Canin Fit är ett välbalanserat komplett foder med alla nödvändiga näringsämnen som uppfyller den vuxna kattens behov och främjar en god hälsa.

Bibehåller idealvikten: Hjälper till att bibehålla idealvikten genom ett anpassat energiinnehåll.

Motverkar hårbollar: Passerar lätt mage och tarmar och avlägsnar hår som katten har slickat i sig tack vare en unik kombination av olika typer av fibrer.


5. Hills Sterilised Cat (endast för steriliserade katter)

Hills Science Sterilised

Ett bra foder för steriliserade katter som behöver mindre energi

Bra för steriliserade katter.

Det är ökad risk för både viktöktning & urinvägsbekymmer efter att katter har kastrerats samtidigt som både aptiten och energibehovet minskar. HILL’S SCIENCE PLAN Sterilised Cat Young Adult har därför en unik sammansättning för det ska bli lättare att hålla din katt smidigare efter kastrering.


Bästa butikerna online

BetygE-butikFördelar
5/5

 • Fraktfritt för köp över 500 kr

 • Bra utbud & priser

 • Snabba leveranser

 • Enkel betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 500 kr (Övrig frakt 49 kr)

 • Bra utbud & priser

 • Leveranstid 2-4 vardagar

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 599 kr (Övrig frakt 79 kr)

 • Brett utbud & bra priser

 • Fria returer, 4-5 dagars leveranstid

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

Kontrollera hur väl katten smälter torrfodret

Alla katter är olika, precis som vi människor har olika smak och kroppar. För att kunna avgöra om ett torrfoder är smältbart eller inte bör du komma ihåg: vad som inte absorberas utsöndras genom avföringen. Med detta menas att om kattens avföring är lös, frekvent, stor, illaluktande eller oregelbunden, så är maten troligen inte den bästa för katten. Det kan vara en bra idé att testa olika typer av torrfoder och kontrollera kattens aptit och avföring för att komma fram till vilket torrfoder som är bäst. På detta sätt kan man försäkra sig om att man till slut hittar det bästa torrfodret till sin katt.

Avslutande ord

Hoppas denna guide till det bästa torrfodret hjälper dig att välja torrfoder till din katt. För att sammanfatta så kan alla katter tycka annorlunda om olika torrfoder, och man kan behöva testa flera torrfoder för att se hur katten gillar smaken och hur kattens mage lyckas med att smälta torrfodret. Det är också en bra idé att då och då ge en katt som äter torrfoder lite blötmat då och då, då katters vätskeintag gynnas massivt av detta.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 3.8 / 5. Antal betyg: 110

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Stina Jansson

Stina Jansson

Katter och hästar har varit en central del av Stinas liv sedan barnsben. Med en stark kärlek till djur så skriver hon om allt mellan himmel och jord som rör katter här på Kattguiden.se.