Köpguide: Bästa Blötmaten för Katt 2024

Denna artikel innehåller sponsrade länkar till VetZoo SE och FirstVet.

Att vara kattägare för med sig mycket ansvar, särskilt när det gäller vilken mat man ska ge sin katt. Att mata katter är mer komplicerat än att bara slänga ut någon godtycklig typ av mat här och där. Du måste överväga flera faktorer, särskilt om du väljer att ge din katt blötmat som huvudsaklig mat. Att bestämma vilken blötmat, samt hur mycket blötmat som en katt ska ha kan bli komplicerat, men vi är här för att hjälpa till. Så slappna av och läs denna artikel så guidar vi dig till den bästa kattmaten och hur du ska mata din katt med den.

Hur väljer man den bästa blötmaten?

Visste du att en katts naturliga kost består av 60-72% protein och 2-4% kolhydrater, med 20-24% fett som främsta resterande del? Det viktiga är därför att tänka på är att din katt i grunden är ett rovdjur.

Rovdjur äter i naturen en diet som måste inkludera gott om proteiner från bytesdjur. Detta betyder dock inte att en katt enbart ska äta kött, men det är alltså den viktigaste delen av kattens kost. Helst ska därför blötmaten bestå av 70% köttinnehåll (bortsett från vätskan i maten, katter är ju väldigt dåliga på att dricka vatten och föredrar att få i sig vätska via sin föda).

Genom att titta på blötmatens innehållsförteckning ska man titta främst på de fem första ingredienserna, då dessa är de som det är mest av i maten. Det ska vara gott om kött bland de första fem ingredienserna, helst ska de topp-tre ingredienserna vara kött för att få en bra diet till katten.

Om din katt bara ska äta blötmat

Om du bara ska ge blötmat till katten och inte variera med torrfoder, så ska du hålla utkik efter ordet helfoder. Blötmat som är helfoder är tillräckligt balanserat för att en katt bara ska äta det.

Med detta sagt är en kombination av blötmat och torrfoder en bra idé. Då kan katten fritt äta av torrfodret som alltid står framme och få det kompletterat med blötmat.

Läs också: Kattguidens fulla guide till kattmat

Den bästa blötmaten

Följande blötmatsmärken har vunnit priser för sin goda förmåga att erbjuda en balanserad och hälsosam diet för katter, och de är alla goda val som vi på Kattguiden rekommenderar. Då katter har olika preferenser i smak och konsistens kan det vara värt att börja med att testa en av prisvinnarna för att sedan byta till en annan om den inte faller din katt i smaken. Det rekommenderas helt enkelt att man testar sig fram tillsammans med sitt katt gällande vad den tycker smakar bäst.


1. Bozita Tasty Meat Menu med Bozita Elk

L3670 Bozita Meat In Jelly Multibox 02558

Helfoder som passar vuxna katter.

 • Mycket likt kattens naturliga diet
 • Bra, svenskt köttinnehåll

Helfoder för katter med lite olika mixar vilket ger katten variation och flera olika favoriter. Serveras rumstempererad och öppnad förpackning bör hållas kall (max +8°C ) och serveras inom 2 dagar.

Bozita cat älg med flera, med älg från den svenska skogen där den strövat fritt, eller Sverige. Viltköttet ger en rik smak som katterna bara älskar. 100% svenska ingredienser, 100% spannmålsfritt, 100% animaliskt protein. Naturliga prebiotika som främjar tarmhälsan.


2. Prima Cat Våtfoder Kalkon i Sås

Kalkon I Kott 13796

Helfoder som passar vuxna katter.

 • Mycket likt kattens naturliga diet
 • Spannmålsfritt foder.
 • Naturligt låg kolhydrathalt.
 • Innehåller inga artificiella konserveringsmedel, färg- eller smakämnen.

Ett spannmålsfritt våtfoder med helt naturliga ingredienser. Fodret innehåller strimlade filébitar, för att efterlikna det din katt skulle äta i det vilda. Den höga kötthalten av god kvalitet ger din katt långvarig energi och lockar även den mest kräsna katten att äta.


3. Natures:menu Country Hunter

Country Hunter Cat Chicken

Passar vuxna katter.

 • Mycket likt kattens naturliga diet
 • Mycket hög kötthalt (96 %)

Natures:menu tillverkar naturlig kattmat med mycket hög kötthalt, utan onödiga tillsatser. Detta eftersom katter är carnivorer och mestadels ska äta kött!

Natures:menu Country Hunter Cat Chicken & Goose är helt fritt från:

 • Spannmål
 • Konstgjorda färgämnen
 • Konstgjorda smakämnen
 • Konserveringsmedel
 • Köttmjöl
 • Socker
 • Utfyllnadsmedel

Detta foder innehåller bara naturliga ingredienser som hjälper din katt leva sitt bästa liv! Den här varianten har smak av läcker kyckling och gås, och har hela 96% kötthalt! Fodret innehåller även kattmynta, yucca och grönt te som tillför extra näring och smak.


4. Edgard & Cooper Cat Nöt & Anka

Edgard Cooper Cat Nöt Anka

Passar vuxna katter.

 • Ansvarsfullt producerat
 • Bra innehåll

Edgard & Cooper Cat Nöt & Anka 85 g är ett spannmålsfritt våtfoder som passar för vuxna katter. Det är baserat på nötkött och anka och har även gurkmeja tillsatt för starka och friska leder!

Detta är ett näringsrikt foder som innehåller järn som stöttar immunförsvaret.

Bra att veta om varumärket:

Edgard & Cooper satsar mycket på att bidra till miljön, och på att försöka göra världen till en bättre plats för oss och våra djur. Utöver detta är de självklart noga med att deras godis och foder håller riktigt hög kvalitet, eftersom bara det bästa är gott nog till våra pälsklingar.

 • Foder- och godispåsarna är tillverkade av material från växtriket – och de är komposterbara
 • Burkarna är tillverkade av aluminium – ett material som är lätt att återvinna och som håller maten färsk länge
 • Ingredienserna fraktas i kylbilar vilket gör att de inte behöver processeras för att hålla sig färska
 • Fodret bakas länge på relativt låg temperatur, vilket gör att nyttigheter och smak stannar kvar
 • Edgard & Cooper har en Zero Pawprint Plan som innebär att deras målsättning är att deras företag bara ska göra gott för miljön, lagom till år 2025
 • 1 % av försäljningen går till välgörande ändamål – till hundar och katter som har det svårt i olika delar av världen

5. Natures:menu Cat Adult Beef & Chicken

Cat Adult Beef

Passar vuxna katter.

 • Gott köttinnehåll
 • Mycket likt kattens naturliga diet

Natures:menu Cat Adult Beef & Chicken är ett högkvalitativt våtfoder som passar vuxna katter! Fodret består av 40% nötkött och 30% kyckling – en riktigt hög kötthalt! Detta fodret innehåller inga konstgjorda smakämnen, färgämnen eller konserveringsmedel, och heller inget spannmål.

Bara det bästa är gott nog till din kisse, och det har Natures:menu tänkt på när de tillverkat detta foder som innehåller allt din vuxna katt behöver, utan en massa onödiga tillsatser.


Bra e-butiker online

BetygE-butikFördelar
5/5

 • Fraktfritt för köp över 500 kr

 • Bra utbud & priser

 • Snabba leveranser

 • Enkel betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 500 kr (Övrig frakt 49 kr)

 • Bra utbud & priser

 • Leveranstid 2-4 vardagar

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 599 kr (Övrig frakt 79 kr)

 • Brett utbud & bra priser

 • Fria returer, 4-5 dagars leveranstid

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

Varför blötmat är bra

Blötmat innehåller mer vätska än torrfoder. Detta är väldigt bra och relevant då katter inte dricker bra med vatten. Katter har nämligen inte en törstreflex och har därför svårt att få i sig tillräckligt med vatten. Av denna anledning är blötmat ett mycket bra alternativ för katten, då katten får i sig vatten via blötmaten.

Kombinera gärna blötmat med torrfoder

Vi tycker att blötmat helt klart är ett mycket bra val för katter. Den hjälper katter med att fylla på med vätska, utöver att förse katten med bra innehåll och näring. Dessutom är proteininnehållet är väldigt högt.

Det bör dock noteras att vissa typer av blötmat bara ska användas som komplement till annan typ av fodermat. Står det helfoder så är det en typ av blötmat som katten kan äta som huvudsaklig kost.

En annan sak att tänka på är att det kan vara lite krävande att hela tiden behöva ställa ut blötmaten till katten, i motsats till torrfodret som kan stå framme. Att kombinera blötmat med torrfoder kan därför vara en bra idé.

Torrfoder är väldigt behagligt eftersom du kan ställa ut det till din katt så den kan äta när den vill. Exempelvis när du inte är hemma. Torrfoder har också en lång hållbarhet och är ett av de billigare alternativen för kattmat. Du bör alltid se till att kattmat du har naturliga ingredienser i, särskilt de första fem ingredienserna som anges på etiketten bör frekvent ange olika typer av kött. Torrfoder för katter bör alltid kompletteras med blötmat då och då, helst med naturliga ingredienser som kycklingkött eller fisk.

Läs också: Kattguidens guide till det bästa torrfodret

Hur mycket blötmat ska man ge katten?

Titta på etiketten för kattens våtmat och gör lite snabb matematik för att lista ut hur mycket mat som det är lämpligt att katten äter. Blötmatens kalori-innehåll anges alltid någonstans på etiketten på paketet.

Uträkningar är bra för en referens, men om du ser att katten agerar hungrig eller tappar i vikt så måste du ge mer mat till katten.

Som exempel på uträkning, så kan vi säga att det på en förpackning med malen kyckling och tonfisk står 73 kalorier per förpackning. Om du inte hittar den här informationen, leta upp den på tillverkarens webbplats.

Låt oss säga att din veterinär eller du själv har beräknat att din katt ska ta in 240 kalorier per dag. I det här exemplet behöver du helt enkelt dela 240 med 73 för att bestämma hur många paket av blötmaten med kyckling- och tonfisk som du ska erbjuda din katt dagligen.

Enligt exemplet ovan ska du slå följande på miniräknare eller räkna ut i huvudet: 240/73 = 3,3

Detta betyder att din katt bör äta ungefär 3 1/3 paket av denna blötmat per dag.

En kaloriräknare för katter som du kan hitta på olika hemsidor kan också få dig att bilda en bra uppfattning. I en kaloriräknare för katter anger du bland annat kattens vikt och får en generell siffra på kalori-intag.

Om din katt är kraftigt överviktig kan din veterinär rekommendera receptbelagd kattmat för viktminskning. Du kan också ställa frågan om hur mycket din katt bör äta till veterinär. Han eller hon kommer att väga din katt, identifiera din katts idealvikt och bestämma antalet kalorier som din katt ska ta in varje dag för att nå det målet.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 3.9 / 5. Antal betyg: 85

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Jonas Eklund

Jonas Eklund

Jonas är redaktör på Kattguiden.se och har haft katt i hela sitt liv. Med ett starkt djurintresse så har han två katter och en hund tillsammans med sin sambo.