Köpguide: 5 Bästa Kattnäten för Katt 2024

Denna artikel innehåller sponsrade länkar till KattKompaniet SE, en kattbutik på nätet som vi rekommenderar!

Ett kattnät till balkongen eller fönstret är starkt rekommenderat om du har katter hemma. Katter löper nämligen hög risk för att impulsivt ramla från höga höjder. Förutom balkonger så kan även kattnät till fönster vara lämpliga. I denna artikel går vi igenom det mesta gällande kattnät och hur du köper hem det bästa kattnätet till dig och din katt.

Kattnät Balkong Katt 1024x375

Behöver man ett kattnät om man har balkong?

Det är starkt rekommenderat att skaffa ett kattnät för balkong och fönster. Katter är inte rädda för höjder och tycker om att sitta högt uppe. Katter kan och faller av främst balkonger ganska ofta, särskilt om de är inriktade på att nå en förbiflygande fågel, blir skrämda av ett ljud, eller till och med glider av en tröskel eller ett räcke medan de sover.

I motsats till vad många tror så har katter inte nio liv. De lyckas heller inte alltid landa på fötterna när de faller, vilket man kan tro.

Det händer oftare än man tror att en katt som instinktivt försöker nå en förbiflygande fågel på husets terrass tappar kontrollen över sin balans och faller fritt ner mot marken.

Ibland kommer den oskadd ur fallet, men andra gånger kan det gå mindre bra och katten skadas allvarligt.

Så, är katter tillräckligt smarta och smidiga för att inte ramla från en balkong? Svaret är nej – det kan hände. Katter har ingen vidare känsla för höjder. De hoppar iväg var som helst. Därför behöver man ett kattnät.

För att förhindra att din katt drabbas av olyckor och fall måste du skapa en “kattsäker” balkong genom att lägga till ett skydd i form av ett nät. Även de kattägare som har en balkong med räcken kan enkelt installera skyddande nät.

För balkonger med fri luft ovanför

Följande gäller bara om din balkong inte har något tak. Om din balkong inte har ett tak så behöver du ha ett nät som tak, precis som för sidorna. Katter kan hoppa väldigt högt och nätet ger långt ifrån ett fullvärdigt skydd om inte du har ett nät som tak också.

Kattnät Fönster Katt 1024x375

Kattnät för fönstren

Katter har svårt att uppskatta hur högt upp de befinner sig. Precis som för en balkong så kan det vara smart att skaffa ett kattnät till fönstren där katten vanligtvis sitter. Det blir tryggare för både dig och din katt.

Kattguiden.se

Att skaffa ett kattnät till fönstret kan givetvis vara en klok sak som ger ett extra lager av trygghet för dig och din katt. På precis samma sätt som för balkonger så kan katter få en implus av att vilja komma åt något som flyger förbi precis utanför fönstret och ramla.

1. Balkongnät “Bitsäkert” wired

2. Balkongnät “Cat Protect”

Bästa butikerna för köp online

BetygE-butikFördelar
5/5

 • Fraktfritt för köp över 500 kr

 • Bra utbud & priser

 • Snabba leveranser

 • Enkel betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 500 kr (Övrig frakt 49 kr)

 • Bra utbud & priser

 • Leveranstid 2-4 vardagar

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 599 kr (Övrig frakt 79 kr)

 • Brett utbud & bra priser

 • Fria returer, 4-5 dagars leveranstid

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

Köpguide för kattnät

De följande sakerna bör du tänka på vid köp av kattnät.

Mått

Mät upp den ytan du måste täcka med kattnätet för att förstå hur mycket nät du behöver. Ofta kommer du behöva klippa i nätet för att anpassa det till den yta du vill täcka. Om du behöver ännu mer nät än det måttet som finns i butiken, så kan du köpa fler än ett nät och kombinera dem.

Tänk på att du kommer att behöva några decimeters marginal för att fästa nätet.

Ett lager eller två lager nät

På en balkong kan du vilja använda två lager nät för att vara extra säker. Vanligtvis är ett lager nät tillräckligt, men två lager ger extra säkerhet.

Följ anvisningarna vid montering

För att vara säker på att nätet ger det skydd det är menat att ge, följ anvisningarna som kommer med produkten. Det säkerställer att nätet gör sitt jobb och håller din katt säker.

Hur monterar man ett kattnät?

Hur du monterar kattnätet beror på dina förutsättningar för just din balkong eller ditt fönster. Ofta medföljer instruktioner till nätet.

Det kan handla om att man vill borra hål för att fästa nätet.

Ett annat alternativ är att fästa näten med buntband.

Våra testvinnande kattnät

 1. Balkongnät “Bitsäkert” wired (4 x 3 meter, eller 8 x 3 meter)
 2. Balkongnät “Cat Protect” (4 x 3 meter, 6 x 3 meter, eller 8 x 3 meter)

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 5 / 5. Antal betyg: 1

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Jonas Eklund

Jonas Eklund

Jonas är redaktör på Kattguiden.se och har haft katt i hela sitt liv. Med ett starkt djurintresse så har han två katter och en hund tillsammans med sin sambo.