Köpguide: 4 Bästa Kattbäddarna för Katt 2024

Denna artikel innehåller sponsrade länkar till Kattkompaniet.nu, en kattbutik på nätet som vi rekommenderar.

Visste du att katter sover i genomsnitt 15 timmar per dag? Vissa är ännu latare än så och kan sova upp till 20 timmar per dag. Sovstunder och tupplurar är två favoritaktiviteter som din katt njuter av dagligen. Därför måste du ge rätt förutsättningar för dem. Därför går vi i denna artikel igenom det mesta kopplat till kattbäddar, inklusive köpråd.

katt som sover i kattbädd

Köpguide för kattbädd

Följande köpguide för kattbäddar ger dig en bra inblick i några av de viktigaste sakerna du måste tänka på för att välja rätt. Skulle du välja en korgbädd, en bädd med tak, en kuddformad bädd? Vilket val som är bäst reder vi ut nedan!

Storlek

Tänk på att idén gällande “ju större desto bättre” inte är applicerbart för kattbäddar.

Storleken och rasen på din katt kommer att vara två av de viktigaste faktorerna som kommer att avgöra vad som är den bästa husdjursbädden.

Katter tenderar att röra mycket sig mycket i sömnen. De vänder på sig i cirklar för att identifiera den mest bekväma sovpositionen. Således bör en kattbädd tillgodose katten med utrymme för rörelse och justeringar (speciellt om det är en pod-liknande eller en bädd med tak och väggar).

En bra kattbädd ser till att din katt kan sträcka på sig bekvämt och ändå ha lite extra utrymme, men utan att vara alltför stor.

Katter känner sig bekvämare och säkrare i lagom stora kattbäddar. Ombädden är för stor kommer de antagligen aldrig att sova inuti utan kommer ta sin vilsamma tupplur någon annanstans.

Om du ska köpa online, försök då att mäta ditt katts kropp, exklusive svansen. Även om en sådan sak kan vara utmanande att åstadkomma, så kommer det att ge dig en bra uppfattning om rätt längd och bredd på kattbädden.

Material

Man behöver faktiskt inte stirra sig blind på materialen som ingår i en kattbädd för att försöka förstå funktionaliteten. Nylon, polyester, och plysch är tre väldigt vanliga material för kattbäddar. Sanningen är att dessa material funkar riktigt bra för katter. Det finns alltid möjlighet att komplettera kattbädden med en filt eller liten kudde i exempelvis ull eller bomull, vilket gör att man inte behöver stirra sig blind på kattbäddens material. Det viktiga är att den utgör en mjukt och skön sovplats för katten.

Form

Till vänster i bild ses den klotformade typen av kattbädd som ofta är mest uppskattad av små- och mediumstora katter. Till höger ses den korgformade typen av kattbädd som är bäst för riktigt stora katter.
Till vänster i bild ses den klotformade typen av kattbädd som ofta är mest uppskattad av små- och mediumstora katter. Till höger ses den korgformade typen av kattbädd som är bäst för riktigt stora katter.

Liten, Medium, eller Stor katt? Har du en normal- till liten kattras så är en klotformad kattbädd med omgärdande tak generellt det mest uppskattade av katter. Är din katt stor (tänk Maine Coon), ja då är en kattbädd i form av en korg utan tak oftast det bästa.

Ta reda på kattens vikt (ifall du överväger hängande kattbäddar)

För vissa hängande kattbäddar som monteras på väggen så måste du veta exakt hur mycket din katt väger. Varje hängande bädd har en maxvikt för att kunna garantera säkerheten för husdjuret och din vägg.

Bästa kattbäddarna på marknaden

Nedan har vi sammanställt vad vi tycker är de bästa kattbäddarna på marknaden.

1. Bästa Overall Kattbädden: Kattbädd grå delningsbar (passar alla katter)

3. Bästa upphöjda: Kattbädden Alice

3. Bästa Kattbädden för Extra Stora Katter: Rundbädd Fluffy Ljusgrå

4. Populär specialare: Elementsäng de Luxe Vit

Fler bra val: e-handelsbutiker för att köpa kattbäddar

Rekommendationerna vi gett ovan är bra, men det finns många kattbäddar som är bra.

I följande e-handelsbutiker kan du hitta massor av bra kattbäddar och även andra kattprodukter till bra priser!

BetygE-butikFördelar
5/5

 • Fraktfritt för köp över 500 kr

 • Bra utbud & priser

 • Snabba leveranser

 • Enkel betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 500 kr (Övrig frakt 49 kr)

 • Bra utbud & priser

 • Leveranstid 2-4 vardagar

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 599 kr (Övrig frakt 79 kr)

 • Brett utbud & bra priser

 • Fria returer, 4-5 dagars leveranstid

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

Vad föredrar katter för kattbäddar?

katt i kattbädd

För att välja en bädd katten kommer att älska, ta en titt på de platser där din katt gillar att sova där hemma. Om den gräver ner sig bland en hög av filtar, ja då kan en bädd som är klotformad, som en vadderad tunnel eller kattgrotta, vara det rätta valet.

Om katten gillar att sträcka ut sig på din soffa eller din säng, då kan en plyschkorg fungera bättre.

Det handlar också om kattens storlek. Är din katt riktigt stor så är en korg bra då katten tillåts sträcka ut ordentligt.

Hur får man katten att sova i kattbädden?

Katter har ett känsligt doftsinne. Om deras sovplats inte luktar som de vill, så kan de vara ointresserade av att sova på den. Ofta luktar kattbäddar som fabriken eller butiken de kommer från, vilket kanske inte tilltalar din katt i början. De tycker troligen att lukten av dig är betydligt godare, och det kan du använda för att uppmuntra dem till att sova i kattbädden.

Försök att lägga en av dina gamla T-shirts eller tröjor i kattbädden, eller en filt som din katt är särskilt förtjust i att krama upp sig emot. Detta kan få din katt att gilla sin kattbädd bättre.

Du kan också försöka med att strö kattens favoritgodis eller lite färsk kattmynta över kattbädden. Många katter finner tröst i sin egna doft, liksom doften från sina ägare.

Var ska man ställa kattbädden?

En varm plats bredvid ett element, eller en plats med mycket solljus är vanligtvis det bästa för en kattbädd. Vissa katter föredrar också att sova högt upp; tveka därför inte att placera sin säng på en möbel där de känner sig säkra.

Ge din katt en bekväm kattbädd i ett lugnt rum, ett hörn i vardagsrummet (med en skärm för integritet) eller till och med i ett badrum. Om du gör det, se till att den alltid har tillgång till vatten och en kattlåda.

Vill flera katter dela kattbädd?

En katt bär bädd. Om du har mer än en katt, se till att du tillhandahåller en separat bädd för var och en, placerade aningen separerade från varandra. En mysig, säker, och enskild plats för ditt husdjur att vila är viktigt. Kattens bädd ska ställas i ett lugnt, torrt och dragfritt område. Katter gillar höga platser, så försök att säkerställa säker åtkomst till en lite upphöjd punkt.

Våra testvinnande kattbäddar

 1. Bästa Overall Kattbädden: Kattbädd grå delningsbar (passar alla katter)
 2. Bästa upphöjda: Kattbädden Alice
 3. Bästa Kattbädden för Extra Stora Katter: Rundbädd Fluffy Ljusgrå
 4. Populär specialare: Elementsäng de Luxe Vit

Källor

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.5 / 5. Antal betyg: 11

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Stina Jansson

Stina Jansson

Katter och hästar har varit en central del av Stinas liv sedan barnsben. Med en stark kärlek till djur så skriver hon om allt mellan himmel och jord som rör katter här på Kattguiden.se.