Savannah: En vildkatt korsad med en tamkatt

Savannah är en ovanlig hybridkattras som ofta anses vara “den största tamkatten i världen”. I denna artikel ges en introduktion till savannah, som lyfter kattrasens historia, dess personlighet, egenskaper, och vad som är viktigt att tänka på när det kommer till savannah som husdjur.

Savannah Banner 1024x375

Några av kattrasen savannahs egenskaper

  • Savannah kan väga upp till 11 kg, vilket är dubbelt så mycket som en vanlig huskatt ofta väger
  • De kan nå en imponerande höjd på 40 centimeter, vilket är det dubbla jämfört med en vanlig huskatt
  • Kan springa 16 km/h och hoppa cirka 2,5 meter upp i luften
  • Lång och smal med stora, rundade öron
  • Livslängden är mellan 10-20 år, generellt är katterna helt friska utan att några övergripande hälsoproblem har dokumenterats inom rasen
  • Pälsen påminner om den afrikanska vildkatten servals, som savannah delvis härstammar från
  • Pälsfärgen kan variera från orange till brun, svart eller silver, men alltid har den de distinkta fläckarna

Historia

Savannah är en typ av katt som är ett resultat av korsavel mellan en tamkatt och det afrikanska kattdjuret serval, som är en halvstor afrikansk vildkatt med vida öron.

Avlingen av savannah påbörjades på mitten av 80-talet i USA, och idag erkänns rasen sedan 2012 av International Cat Association (internationella kattförbundet). Svenska SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) har dock inte godkänt rasen ännu.

Länge har de varit förbjudna för i vissa länder då de ansetts för vilda och exotiska, i exempelvis Australien som har väldigt strikta impoteringsregler överlag. I Sverige finns dock uppfödare att hitta, såväl som världen över: i USA, Tyskland, Ryssland, för att nämna några länder.

Skillnader mellan generationer

Professionella uppfödare marknadsför ibland sina savannahs på släktförhållanden. Varje Savannah vars mor eller far var en vild serval betraktas som något man kallar en “F1-katt”, vilket är den första generationen efter en serval.

I sin tur skulle en savannah som utgör den andra tama generationen, alltså har minst en serval som far- eller morförälder, klassificeras som en F2. Ju senare generation efter en vild far- eller morförälder, desto högre sifferbeteckning.

Det finns vanligtvis fysiska skillnader mellan savannahs i på varandra följande generationer. F1-katter brukar vara större än sina barn och barnbarn

Personlighet

Det är svårt att generalisera över savannahs karaktärsdrag och personlighet som kattras i stort, då det fortfarande är en väldigt ovanlig kattras.

Vad man brukar lyfta fram som generella drag är en lekfullhet, en nyfikenhet, familjekärlek och lojalitet. Till skillnad från de flesta katter så kan savannahs älska att leka i vatten. De kan till och med bli tränade till att leka apport och gå i koppel. Just koppel är nödvändigt utomhus, då de her ett starkt jaktsinne och en extrem nyfikenhet. Man bör aldrig lämna sin savannah obevakad utomhus.

Ett högt staket är väldigt nödvändigt med en trädgård då dessa katter kan hoppa väldigt högt. Trots detta är deras temperament väldigt milt, vilket gör dem till goda familjekatter som trivs bland barn om katterna tränas från tidig ålder.

Savannahs hälsa

En hälsosam savannah kan leva uppemot 20 år, och generellt är de hälsosamma utan att några övergripande hälsoproblem inom rasen har dokumenterats. Några hälsorelaterade problem som de ändå kan uppleva är följande.

  1. Ögonrelaterade problem är de vanligaste problemen för savannahs. Ögoninflammation är det vanligaste problemet och behandlas normalt sett efter veterinärbesök med ögondroppar. [källa med mer om hälsoproblemen]
  2. Infektionssjukdomar. Beroende på vilken typ av infektion en katt utsätts för, kan det ibland ordineras antibiotika av veterinär.

Vad kostar en savannah?

Internationellt sett generaliserar man att priset på en savannah ligger på mellan 10 000 – 50 000 kronor. För tävlingskatter med fin stamtavla kan priset gå upp till 350 000 kronor.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.5 / 5. Antal betyg: 13

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Stina Jansson

Stina Jansson

Katter och hästar har varit en central del av Stinas liv sedan barnsben. Med en stark kärlek till djur så skriver hon om allt mellan himmel och jord som rör katter här på Kattguiden.se.