Kattunge: Checklista med saker att köpa 2023

Denna artikel innehåller sponsrade länkar till VetZoo SE.

Att få en kattunge hem är så otroligt spännande! Det kan dock också vara stressande med mycket att hålla koll på! För att hjälpa dig att göra dig redo för kattungens ankomst har vi skapat denna guide och viktiga checklista. I denna guide går vi igenom allt du behöver för att kunna sköta en kattunge.

Katt Utomhus 2 1024x375

Saker som behövs till en kattunge (starkt rekommenderade)

1. Halsband med bjällra

Kattungar är mästare på att gömma sig! För att du ska kunna hitta din kattunge enkelt utan att du behöver oroa dig, så är ett halsband med bjällra det första på vår lista att köpa in.

2. Feliway-spray

Feliway-spray innehåller en naturlig feromon som uppmuntrar till avkoppling och ett lugnt, tilltalande tillstånd i en kattunge som är ny i ditt hem. Det är jätteviktigt att katten känner lugn och trygghet när den flyttar in hos dig, och en naturlig sprej hjälper till med denna inflyttning.

3. Kattbädd

Även om din kattunge kanske vill dela din säng är det viktigt att förse dem med en bekväm torr säng också. Använd sängkläder som är säkra, som lätt kan rengöras och torkas och placera sängen någonstans mysigt och privat.

4. Reselåda

En reselåda är viktig när du ska ta hem katteungen för första gången. När din kattunge ska resa till veterinären och för kontroller och vaccineringar, så är det också viktigt med en reselåda eller en reseväska. Reselådan eller reseväskan är viktiga för att katten ska känna trygghet när den reser, och kan dessutom användas när katten blir vuxen.

5. Två skålar

Två skålar: en för kattmat och en för vatten är ett måste. Du kan ha en undersida i gummi som motverkar att skålen glider omkring.

6. Bra kattmat

Kattungar bör matas med en kombination av både torrfoder och blötmat av hög kvalitet för att säkerställa en balanserad kost. Se artikeln “Kattmatsguide” nedan för mer detaljerad information om kattmat. Undvik att ge komjölk till kattungar eller andra mejeriprodukter, men se alltid till att de alltid har tillgång till friskt, rent vatten.

Denna prisvinnande kattmat passar kattungar och vuxna katter:

Läs mer: Kattmat – Guide

7. Kattgodis

Kattgodisar är faktiskt viktiga för att kunna belöna katten när den gör önskvärda beteenden. Många kattgodis kan vara för höga i kalorier och för stora för att din kattunge ska äta. Vänta tills din kattunge är lite äldre innan du börjar mata dem dessa läckra bitar och se till att läsa etiketten för att se till att de passar din katt. När din kattunge är gammal nog för att njuta av dessa snacks, använd dem för att belöna gott beteende och få en bra relation med din kattvän.

7. Borste, kam och klosax (om du vill klippa kattens klor)

Kattungar är fantastiska på det sättet att de sköter sig själva väldigt bra, men du kan hjälpa ditt husdjur genom att regelbundet borsta dem för att hålla pälsen extra blank och frisk. Du måste också trimma kattungens klor med klosaxar specifikt för katter om du planerar att klippa klorna.

Läs mer: Klosax för katten: Guide och Köpråd

8. Vaccinationer och kontroller

Planera ett möte för alla kontroller och vaccin tidigt. Oavsett vad, planera din kattunges första veterinärmöte inom en vecka efter att du fått kattungen. Tidiga och frekventa veterinärbesök hjälper till att umgås med kattungen och hjälpa veterinären att fastställa riktmärken för kattungens hälsa.

Fråga om tarmparasiter, loppor och mask. Låt en veterinär kontrollera din kattunge för maskar och tarmparasiter, och låt din kattunge bli avmaskad, om det behövs. Även om mask inte är ett lika stort för katter som för hundar, så kan vissa kattungar vara mottagliga för mask, så fråga också din veterinär om han eller hon rekommenderar någon förebyggande teknik. Det största parasithotet mot din kattunge är dock loppor. Du kan börja använda loppförebyggande medel när din kattunge är ungefär 8 till 12 veckors gammal – även om vissa loppförebyggande medel anges vara för kattungar så unga som 4 veckor gamla.

Fråga vilka vaccinationer din kattunge behöver och hur ofta. Förebyggande vård för kattungar kan inkludera vaccin mot kattleukemi, rabies och sjukdom. Dessa sprutor administreras vanligtvis först när en kattunge är ungefär 8 veckors ålder, med boosters som ges varannan vecka tills kattungen når 16 veckors ålder. Därefter kan din veterinär flytta över din kattunge till ett vaccinationsschema för vuxna katter. Han eller hon kan också rekommendera ytterligare vaccinationer.

9. Klösträd

Katter behöver instinktivt klösa på saker för att hålla klorna i gott skick och för att leva ut ett naturligt beteende. Det är viktigt att tillhandahålla ett eller flera klösträd. Detta hjälper till att förhindra att din katt klöser på andra föremål såsom möbler. Om din kattunge börjar riva på möbler, täck då möblerna med något skyddande material och ge massor av lämpliga alternativa saker för dem att rikta sitt klösande mot, till exempel klösträd. Vissa katter kan föredra en klösmatta.

Läs mer: Bästa Klösträdet – Köptips och Guide

10. Kattsand och kattlåda

Placera en låda kattsand i ett lugnt och privat område av hemmet så att din kattunge har en plats att gå till för att gå på toaletten.

11. Överväg en skyddande kattförsäkring

En kattförsäkring för din kattunge kan vara mycket viktig för att din katt ska kunna få den vård den behöver när olyckan är framme. En kattförsäkring kostar i regel 70-200 kronor i månaden och går in och täcker en stor del av dina veterinärvårdskostnader om katten blir sjuk eller skadad. De flesta katter måste få vård någon gång under sina liv.

Läs mer: Kattförsäkring: Guide

Kattunge Som Utforskar 1024x375

Uppfostran

Nedan går vi i olika delar igenom hur du bör uppfostra din kattunge.

Lekar

Lekar är viktiga för att du och din kattunge ska umgås och lära känna varandra bra. Kattungar är mycket lekfulla och nyfikna och älskar att spendera lite av sin energi på att jaga kattleksaker och interagera med sina ägare. Försök att ha en mängd olika typer av kattleksaker och prova olika lekar så att din katt inte blir uttråkad. Leksaker kan exempelvis vara jakt- och fångstleksaker, eller eksaker som du kan lägga goda godisar i.

Läs mer: Kattleksaker: Guide

Borstning

Regelbunden grooming (försiktig borstning) är viktigt särskilt för medelhåriga och långhåriga katter. Börja borstning av din kattunge tidigt så att det blir en trevlig rutinmässig aktivitet och en del av rutinvård. Belöna din katt positivt med en god kattmatbit, muntlig beröm och klapp för att den samarbetar med dig. På så sätt associerar din katt borstning med positiva saker, vilket gör det lättare för er båda.

Borstning tar bort damm, död hud, löst hår, gräsfrön och trassel i pälsen, vilket kan hjälpa till att förhindra att din katt upplever “hårbollar” – vissa katter sväljer päls när de själva rengör sig. Särskilt långhåriga katter gör detta, och detta byggs upp i magen för att de så småningom kräks.

Grooming ska alltid vara bekvämt för din katt. Undvik hårrörelser eller ryckrörelser. Rikta alltid saxen bort från din katt och se till att huden inte berörs.

I allmänhet behöver katter inte badas och de flesta katter kan finna det ganska stressande. Undvik därför att bada din kattunge i allmänhet.

Belöningsbaserad träning

Belöningsbaserad träning är det mest humana och effektiva sättet att träna kattungar. Denna typ av träning innebär att du belönar din katt när den utför ett “önskat” beteende. Belöningar kan vara i form av en god kattmatbit, muntligt beröm eller klappning. Belöningarna förstärker det önskade beteendet positivt och gör det mer troligt att din katt kommer att utföra beteendet igen.

Belöningsbaserad utbildning innebär också att man i allmänhet ignorerar ”oönskade” beteenden. Till exempel är lekar ett bra tillfälle för dig att lära din kattunge bra sätt. Ibland kan lekar bli lite för intensiva och vilda, så se till att du slutar leka om kattungen klöser en massa eller om den biter. På detta sätt lär du din kattunge snabbt att de inte får någon uppmärksamhet för “oönskade” beteenden som att riva någon eller bitas, och de tenderar då att sluta med dessa beteenden snabbt.

Om din kattunge klöser eller biter, ska du aldrig straffa din kattunge fysiskt eller skrika eller spraya med en vattenflaska, eftersom detta kommer att skrämma dem. Det är inte heller troligt att katter associerar straffet med sitt beteende, vilket leder till förvirring. Det bästa du kan göra i dessa situationer är att i allmänhet ignorera beteendet. Prata med din veterinär för råd om beteende.

Socialiserande

Socialiseringen och träningen som din katt får under sin tid som kattunge påverkar hur väl hon sannolikt kommer att interagera med människor och andra djur när hon är äldre. Det är viktigt att katter får vara med i hemmet och träffa nya människor, då tiden som kattunge är en kritisk socialiseringsperiod för att de ska kunna förstå saker som gör dem mer nervösa. I lagom mängder och med ordentliga pauser emellan så bör man exponera kattungar för höga ljud i köket, exempelvis att gå i koppel, träffa gäster du har hemma, och så vidare! Allt hjälper dem att bli bättre mogna, friska vuxna katter. Se bara till att dina kattungar har en positiv upplevelse av eventuell socialiseringsträning, är de märkbart stressade är det bäst att släppa träningen för just den specifika stunden.

Kattungar Hos Veterinären 1 1024x375

Hälsovård och kastrering

Prata med en veterinär om hur du borde göra med:

  • hälsokontroller
  • vaccinationer
  • mikrochippning (markerar att katten är din om den kommer bort)
  • kastrering
  • förebyggande av loppor och mask.

Kastrering innan sexuell mognad förhindrar effektivt oplanerade och oönskade kullar av kattungar, vilket hjälper till att minska antalet oönskade katter och kattungar i samhället. Kastrering ger också hälso- och beteendemässiga fördelar, då det ofta beteenden som urinmarkering. Att katten får en minskad önskan om att ströva omkring för att hitta kompisar minskar också risken för att katten slåss (där de kan skadas eller få smittsamma sjukdomar) eller en traumatisk olycka som att drabbas av en bil.

Kom ihåg att vissa vanliga växter, som liljor, är giftiga för katter och det är viktigt att du bekantar dig med dessa och tar bort dem från din trädgård och ditt hus och undviker att köpa dem i blommor.

Läs mer: Här är 10 saker som är farliga för katter att äta.

Avslutande ord

Hoppas denna guide till kattungar är till hjälp inför att din kattunge kommer hem till dig för första gången. Genom att vara lugn och metodisk så kommer en uppfostran av en katt att gå väldigt bra, då det fina med katter är att de kan vara extremt självgående när de väl har rotat sig med att vara en del av din familj.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Jonas Eklund

Jonas Eklund

Jonas är redaktör på Kattguiden.se och har haft katt i hela sitt liv. Med ett starkt djurintresse så har han två katter och en hund tillsammans med sin sambo.