Chartreux: En älskvärd, lugn och lojal kattras

Chartreux-katter är lika tysta och lugna som de är älskvärda och personliga. Denna kattras tros ha sina rötter i Syrien och vid ett senare skede Frankrike. Chartreux känns omedelbart igen på sin tjocka blågrå päls och ljusa orange-guldögon. Chartreux beskrivs som en “potatis på en tandpetare”, då det är en kraftig och muskulös katt med korta ben.

Chartreux egenskaper

Chartreux är känt för sin söta och fina personlighet. De skapar vanligtvis starka band med människor och väljer vanligtvis en person som sin favorit.

Chartreuxkatter ger ifrån sig ljud som påminner mer om kvitter än om jamande. De älskar att leka och är rätt akrobatiska.

Storlek

Den typiska Chartreuxkatten har total höjd på 23-28 cm och kroppslängd på 38-46 cm. En genomsnittlig Chartreux väger mellan 4-5 kg.

Historia

Det är väletablerat att rasen går tillbaka åtminstone till 1400- eller 1500-talet. Den unika ullen pälsen på dessa katter pekar på att Chartreux har syriska rötter, och man tror ofta att korsfarare som återvände från Syrien till Frankrike tog de tidiga förfäderna till Chartreux med sig hem.

Personlighet

Dessa katter är mycket älskvärda och lojala. De är fantastiska familjedjur och kan snabbt skapa band till sina mänskliga ägare. Chartreux-katter är skonsamma och är ofta ett utmärkt komplement till en familj med barn.

Chartreuxs hälsa

Chartreux har en typisk livslängd på 11-15 år.

Vad kostar en Chartreux?

I Sverige kostar en Chartreux cirka 11 000-14 000 kronor.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.2 / 5. Antal betyg: 24

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Jonas Eklund

Jonas Eklund

Jonas är redaktör på Kattguiden.se och har haft katt i hela sitt liv. Med ett starkt djurintresse så har han två katter och en hund tillsammans med sin sambo.