3 Bästa Kattlådorna 2024: Köpråd och Guide

Denna sida innehåller sponsrade länkar till Kattkompaniet.nu samt Arkenzoo.se, två kattbutiker på nätet som vi rekommenderar.

Skaffa rätt kattlåda så gör din katt gärna sina behov inuti den, snarare än på golvet. Det vi tycker utmärker en bra kattlåda är för det första att den är tillräckligt stor för att de flesta katterna ska kunna använda den bekvämt. För det andra bör den ha höga sidoväggar för att spill inte ska ske, och sist men inte minst en låg ingång, som gör att din katt enkelt kommer in och ut. Allt detta och mycket mer går vi igenom i denna guide.

Köpguide

Bra Kattlåda 1 1024x375
Så här ser en bra kattlåda ut. Enkel tillgång för katten och bra uppsikt ger katten allt den behöver. Höga väggar ser till att det som är inuti kattlådan också stannar där, vilket förenklar rengöring.

Om din katt använder sin nuvarande kattlåda utan problem och du är nöjd med hur den ser ut och hur lätt det är att skopa och rengöra, behöver du inte köpa en ny. Men annars bör du överväga att hitta en låda som korrigerar eventuella brister i din katts beteende.

De flesta bra kattlådor är inte dyra eller komplicerade. Därför bör man göra det lätt för sig: det finns ingen anledning att skaffa en kattlåda som är svår att rengöra, eller som din katt undviker att använda. Höga väggar är bra så katten inte sparkar upp sin avföring som sedan hamnar överallt.

Kattlåda Med Tak 1024x375
En kattlåda med tak som den på bilden kan verka bättre vid första anblick. Faktum är att vi inte rekommenderar denna typ av kattlåda. Katter gillar att ha enkel tillgång till sin kattlåda och ha fri uppsyn. Därför är en kattlåda utan tak bättre.

Faktorer att tänka på

I slutändan är kattlådor kattens toalett. I vissa fall är funktioner som är bättre för katter sämre för människor och vice versa.

Storlek. Experter rekommenderar att du tar en kattlåda som är 1½ gånger så lång som din katt, och så bred som din katt är lång, så vi fokuserade på större lådor, vanligtvis cirka 22 tum eller längre.

Öppen eller sluten kattlåda? Oavsett om de sover eller kissar, så vill katter alltid ha en tydlig utsikt över sin omgivning och ett sätt att fly ifall de känner sig manade. De flesta katter föredrar att använda kattlådor utan tak, och därför rekommenderar vi kattlådor utan tak.

Form. En öppen kattlåda ska ha höga sidor för att förhindra urinsprutning eller avföringsspridning. Det bör till råga på detta finnas en öppning som är tillräckligt stor för att din katt ska kunna komma igenom bekvämt. Kattlådans ingång bör vara tillräckligt låg för att din katt lätt kan komma in och ut, särskilt om katten är lite äldre eller har smidighetsproblem.

Lätt att skopa och rengöra. Du bör använda skopan i kattlådan en gång om dagen och byta kattsand helt varannan vecka. Vissa rekommenderar att man i samma veva rengör lådan med tvål och varmt vatten en gång i veckan.

Hur ser man att en kattlåda är dålig. Dåliga kattlådor har åsar och gropar i formen där avföring kan fastna, vilket gör skopning och rengöring svår och plågsam. De bästa lådorna är platta i formen för att inte samla klumpar, med kanter och hörn som kan rensas helt med en platt skopa.

Kvalitetsmaterial. Dåligt tillverkade kattlåder tappar form och spricker när de är fyllda med kattsand, vilket resulterar i att den går sönder. En bra kattlåda är gjord av slitstarka material som inte brister av lite vikt kan hålla i många år framöver.

De bästa kattlådorna enligt oss

Baserat på vår köpguide och viktiga saker att tänka på så har vi nedan plockat ut de allra bästa kattlådorna på marknaden.

Dessa kattlådor håller mycket bra kvalitet och utgör alla bra alternativ.

1. PeeWee EcoMinor kattlåda svart med sprättkant

2. Cleany Cat med hög kant vit

3. Stabil kattlåda med sprättkant

Bästa butikerna för köp online

Speciellt ArkenZoo SE har supermånga andra kattlådor att välja mellan! Länk nedan!

BetygE-butikFördelar
5/5

 • Fraktfritt för köp över 500 kr

 • Bra utbud & priser

 • Snabba leveranser

 • Enkel betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 500 kr (Övrig frakt 49 kr)

 • Bra utbud & priser

 • Leveranstid 2-4 vardagar

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

5/5

 • Fraktfritt vid köp över 599 kr (Övrig frakt 79 kr)

 • Brett utbud & bra priser

 • Fria returer, 4-5 dagars leveranstid

 • Trygg betalning (inkl. Klarna)

Hur vet katter att de ska använda kattlådan?

Hemligheten med att katter vet hur man använder kattlådan är att de inte vet själva alls varför de ska göra det! I själva verket föds kattungar instinktivt med denna kunskap och lär sig i princip automatiskt.

Det du kan göra första gången kattlådan kommit hem är att visa den för katten och var den befinner sig. Sedan kommer det förmodligen fungera automatiskt. Det är otroligt, men faktiskt så det oftast är!

Var ska man placera kattlådan?

Lägg lådan på en skyddad, enkel och tillgänglig plats. Det betyder att du vill undvika områden med mycket trafik och utrymmet runt kattens mat- och vattenskålar. Kom ihåg att det måste vara tryggt och säkert för din katt.

Vad tänker katter när man städar kattlådan?

Ingen katt skulle vilja gå på en smutsig kattlåda upprepade gånger, och eftersom de inte kan rengöra den själva, förväntar de sig att du gör det. Om din katt kommer nära dig för att observera vad du gör under städningen, kan du tolka detta som att de tackar dig för att du har rengjort kattlådan åt dem.

Kan flera katter dela på en och samma kattlåda?

Det bästa är att varje katt har sina egna kattlåda. På så sätt är de lyckligast och mår bäst. Katter gillar att ha sin egna kattlåda!

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 3.7 / 5. Antal betyg: 20

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Jonas Eklund

Jonas Eklund

Jonas är redaktör på Kattguiden.se och har haft katt i hela sitt liv. Med ett starkt djurintresse så har han två katter och en hund tillsammans med sin sambo.