Bästa Kattsanden 2024: Köpråd och Guide

Denna sida innehåller sponsrade länkar till Kattkompaniet.nu, en kattbutik på nätet.

Att hitta rätt kattsand kan hjälpa till att lindra kattstress, samt förhindra problem med att det urineras utanför kattlådan. Enkel rengöring av kattlådan och doftfri kattsand är ytterligare fördelar hos en bra kattsand för människorna i ditt hushåll. I denna artikel går vi igenom dina bästa alternativ, så att du kan fatta ett välgrundat beslut om vilken kattsand du ska använda för katterna i ditt hushåll.

Katter kan ha starka åsikter om kattsand, så var inte rädd för att experimentera med olika typer av kattsand för att hitta den bästa kattsanden för din katt eller kattunge.

Typer av kattsand

Kattsand finns i olika typer, texturer och dofter. Att ta reda på vilken kattsand som fungerar bäst för din katt och ditt hem kan ibland kräva några försök.

Doftande mot oparfymerad kattsand

Kattsand finns i både doftande och oparfymerade sorter. Doftande kattsand är utformad för att motverka lukten från kattlådor. Dock ogillar vissa katter starka dofter och föredrar oparfymerad kattsand.

Oparfymerad kattsand förlitar sig på ingredienser som kol och naturliga växtextrakt för att hjälpa till att absorbera lukt från urin och avföring, vilket håller både dig och din katt lycklig.

Klumpande kontra icke-klumpande kattsand

Klumpande Kattsand 1024x375

Klumpande kattsand är i regel det allra bästa. Det döljer dofter bättre, håller längre och är enklare att rengöra.

Kattsand kan vara klumpande eller icke-klumpande, vilket påverkar hur man rengör och tömmer kattlådan. Avföring i klumpar bildar skopbara massor för snabb och enkel hantering.

Klumpande kattsand ger i allmänhet god doftkontroll, och behöver dessutom bytas ut mindre ofta än sin icke-klumpande motsvarighet.

Köpguide för kattsand

För att välja den bästa kattsand för dig och din katt – eller katter – är det viktigt att jämföra de olika typerna av kattsand och deras fördelar. Nedan listar vi vad vi upplever är den bästa kattsanden på marknaden.

Så valde vi. Då klumpgivande kattsand är mycket enklare, mer ekonomiskt, och i regel avvisar doft bättre så är alla våra rekommenderade typer av kattsand klumpgivande. Övriga faktorer som ingått i vår betygssättning är pris, miljövänlighet, och enkelhet.

Trots att en kattsand är bäst på listan enligt oss, så kan man med vissa katter behöva testa några olika typer av kattsand innan man hittar en kattsand som katten gillar.

1. Kattsand Companion Unscented

2. Kattsand EcoLife

3. Kattsand Sporzoo premium

Kattsand Katt 1024x375

Vad är kattsand gjort av?

Kattsand kan tillverkas av en mängd olika ingredienser med olika egenskaper och användningsområden.

Några av de vanligaste typerna av kattsand är gjorda av följande:

  • Lera. Lera är ett av de mest populära kattsandsmaterialen på marknaden. Många typer av lerkattsand är beroende av ingredienser som kol och växtextrakt för att absorbera lukt.
  • Majs. Kattsand av majs är biologiskt nedbrytbart och miljömedvetet. Den finns i naturliga och doftande varianter.
  • Kokosnötskal. Denna kattsand är gjord av skalet av kokosnötter, och kan återvinnas som en del av trädgårdskompost.
  • Vete. Stärkelsen inuti vetekärnor ger vetekattsand en klumpande funktion och utsöndrar naturliga enzymer som neutraliserar lukt.
  • Trä. Denna typ av kattsand kommer i pelletsform och är en naturlig biprodukt av furu. Talldoften fungerar som en naturlig doftneutraliserare.
  • Valnötskal. Denna kattsand är tillverkad av valnötskal och finns i formler med klump och icke-klump.
  • Återvunnen tidning. Denna miljövänliga kattsand finns i pelletsform och är gjord av återvunna tidningar.
  • Silikonbaserade gelkristaller. Kiseldioxid är ett naturligt mineral som är mycket absorberande och kan användas gång på gång av en katt en månad i taget utan byte.

Hur använder man kattsand?

De flesta kattsandstillverkare rekommenderar att man fyller en kattlåda med 5-7,5 cm kattsand. Du kanske vill använda 7,5-10 cm om dina katter gräver till botten av kattlådan. Börja med 5 cm och experimentera tills du hittar det perfekta djupet för din katt.

Varför använder min katt inte kattlådan?

Om din katt inte är bekväm med sin kattlåda eller inte lätt kan komma åt den, kommer katten förmodligen inte att använda den. Följande vanliga problem med kattlådor kan få katten att undvika att använda den:

  1. du har inte rengjort kattens kattlåda ofta
  2. djupet på kattsanden i kattens låda är för djup för vad katten gillar

Min katt urinerar inte i kattlådan?

Detta händer vanligtvis om katten inte är steriliserad, eller om de har haft en betydande förändring i sin omgivning (ny katt, hund, rörelse etc.). Oftast har en katt en stark, instinktiv önskan att gå in i en kattlåda och täcka över sin avföring. Om din honkatt inte är steriliserad kan detta vara orsaken.

Hur många katter kan använda dela på en kattlåda med kattsand?

Den allmänna tumregeln handlar om en låda per katt.

Exempel: i ett hus med två våningar med två katter är det bäst att ha en kattlåda på övervåningen och en på nedervåningen.

Hur ofta ska jag byta kattsand?

Om du har mer än en katt kan det vara bäst att byta kattsand oftare. Vi rekommenderar att kattsand byts ut varannan vecka.

Om du använder en icke-klumpande kattsand och bara har en katt är en bra riktlinje att byta kattsand två gånger i veckan. Om du har mer än en katt kan varannan dag fungera bättre.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 3.4 / 5. Antal betyg: 50

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Stina Jansson

Stina Jansson

Katter och hästar har varit en central del av Stinas liv sedan barnsben. Med en stark kärlek till djur så skriver hon om allt mellan himmel och jord som rör katter här på Kattguiden.se.