Maine Coon: En stor, vänlig och smart kattras

Maine Coons historia går bakåt drygt 200 år från idag och har sin början i staten Maine, USA. Dessa katter är kända för sin storlek och anses vara den största tamkattrasen, samt den enda kattrasen med ursprung i Nordamerika. Personligheten, lojaliteten, och det generella beteendet sägs ofta påminna om hur många hundar beter sig.

Maine Coons egenskaper

Maine Coon är den största tamkattrasen. Maine Coon-katter är stora och kända för att vara stora katter.

Den genomsnittliga Maine Coon kommer att bli mellan 48-101 cm lång och 20-40 cm hög. I jämförelse så är genomsnittet bland vanliga bondkatter cirka 46 cm i längd och 23-25 cm i höjd.

Maine Coon kan alltså bli dubbelt så lång som en vanlig katt!

Historia

Rasen var populär i kattutställningar i slutet av 1800-talet, men dess existens blev hotad när långhåriga raser blev populära i början av 1900-talet.

Katten kommer ursprungligen från staten Maine i USA.

Personlighet

Maine Coon är söt och vänlig, med typiskt nyfiken kattnatur. Det är en sällskaplig katt som älskar sin familj men som inte kräver mycket uppmärksamhet.

Innekatt går bra

På grund av Maine Coons ganska avslappnade personlighet kan de hållas som antingen inomhus- eller utomhuskatter. Med alla katter är det viktigt att se till att de får tillräckligt med motion och mental stimulans. Maine Coons är mycket intelligenta, så det är viktigt att se till att de har tillräckligt för att hålla dem upptagna medan de är inomhus.

Maine Coons hälsa

Livslängd: 13 eller 14 år anses vara typiskt för denna väldigt hälsosamma ras.

Maine Coons är välkända för att vara en mycket hälosam kattras, men är benägna att utveckla vissa hälsoproblem. Dessa inkluderar höftdysplasi, hypertrofisk kardiomyopati, ryggmuskelatrofi, stomatit, periodontal sjukdom, polycystisk njursjukdom (PKD) och fetma.

Vad kostar en Maine Coon?

Priset på en Maine Coon-katt inom Sverige ligger på 7000-10 000, och varierar beroende på uppfödare.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.2 / 5. Antal betyg: 127

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Stina Jansson

Stina Jansson

Katter och hästar har varit en central del av Stinas liv sedan barnsben. Med en stark kärlek till djur så skriver hon om allt mellan himmel och jord som rör katter här på Kattguiden.se.