Farligt för katter att äta: 10 farliga saker

Vad är farligt för katter att äta? Detta är en fråga man kan ställa sig om man har en katt, och att ha lite koll på svaret på frågan är alltid bra! I denna artikel har vi sammanställt 10 olika saker som kan vara farliga för katter att äta.

Innan vi börjar titta på de 10 sakerna, vill vi bara klargöra följande:

 • De 10 sakerna i artikeln är inte de enda sakerna som kan vara farliga för katter att äta, men de är några av de vanligaste som katter kan komma i kontakt med och som man bör undvika.
 • De 10 sakerna i artikeln är inte rangordnade efter hur farliga de är.
 • Vi som har skrivit artikeln är kattägare och har gjort gedigna efterforskningar för att hjälpa dig på bästa sätt. Dock så är vi inte djurexperter, och vi värdesätter veterinärers och andra djurexperters expertis högt. Betrakta därför inte informationen i denna artikel som något som kommer direkt från experter, utan som intressant, hjälpsamt innehåll, som kan hjälpa dig och din katt!
 • Misstänker du att din katt är matförgiftad är det alltid bäst att kontakta en veterinär, ju tidigare desto bättre.

Med det sagt, här kommer listan!

1. Lök och vitlök

De flesta källor är överens om att katter inte ska äta lök eller vitlök. Lök och vitlök i alla dess former och tillagningssätt är farligt för katter att äta.

Vitlök och lök innehåller sulfoxider och disulfider som kan förgifta din katt genom att bryta ner röda blodkroppar, vilket kan leda till bland annat gastrointestinala problem och viktminskning.

Håll därför dina katter borta från lök och vitlök!

2. Mejeriprodukter

Det är faktiskt lite överraskande med tanke på att katter ofta ses dricka mjölk i filmer, men det är brett erkänt att katter inte bör dricka mjölk eller andra mejeriprodukter. Mejeriprodukter är faktiskt farliga för katter att äta.

Djurexperter menar att för kattungar kan det vara okej att ge mjölk, men för vuxna katter är det inte bra. Vuxna katter är nämligen laktosintoleranta, och har svårt att bearbeta mejeriprodukter eftersom de inte har en tillräcklig mängd laktasenzym som bryter ned laktosen i mjölken. Mejeriprodukter kan därför vara farligt för katter att äta.

Att en vuxenkatt förtär mejeriprodukter kan leda till en orolig mage och diarré.

Om du verkligen vill ge mjölk till din vuxna katt, så kan du köpa laktosfri mjölk. På så sätt kan din katt dricka mjölk utan nackdelarna.

3. Koffein

Koffein som finns i bland annat kaffe, te, choklad, läsk kan vara mycket farligt för katter att äta enligt många framträdande djurexperter på nätet. Det uppges att katter aldrig bör få dricka kaffe eller te.

En liten dos koffein kan orsaka rastlöshet, snabb andning, skakningar och hjärtklappning. För katter kan förtäring av en stor mängd koffein vara kritiskt och tyvärr leda till döden.

4. Choklad

Katter får aldrig äta choklad enligt experter. Det finns nämligen ett ämne i choklad som kallas teobromin som är giftigt för katter. Att en katt förtär choklad uppges kunna leda till skakningar, oregelbunden hjärtrytm, kramper och i värsta fall död.

Alla typer av choklad anges vara farliga för en katt: även vit choklad. Den farligaste typen ska vara bakchoklad, efterföljt av mörk choklad och sedan mjölkchoklad. Vit choklad anses vara mindre allvarligt, men likväl farligt att äta för katter.

5. Gröna tomater och rå potatis

Gröna tomater och grön samt rå potatis innehåller en alkaloid som uppges vara giftig för katter. Den är faktiskt mycket giftig för katter och kan leda till problem med magtarmen. Det sägs att vissa husdjursfoder kan innehålla tomater, men då det är i en mycket liten mängd och tomaterna är mogna, så är dessa foder inte ett problem.

6. Alkohol

Många källor uppger att alkohol är giftigt för husdjur. Etanolförgiftning kan leda till skada på det centrala nervsystemet. Djuret kan bli dåsigt och tappa koordinationsförmågan, vilket kan övergå till förlust av medvetande, andningsfel och potentiellt död.

Att aldrig ge sina katter alkoholhaltiga drycker eller andra typer av alkoholhaltiga saker att äta eller dricka är högst rekommenderat.

7. Deg med jäst i

Deg med jäst i jäser som bekant och expanderar i storlek. Om din katt äter degen kommer den därför också att jäsa i magen. Det är inte bra och en väldigt stort fara för katter som ätit jäst, menar experter.

Jäsande deg i magen kan orsaka smärta, utvidga magen och kan till och med leda till bristande av magen och tarmarna. Den andra delen av problemet med jästdeg är att den släpper alkohol. Som det nämndes i punkten ovan så är alkohol också mycket farligt för katter.

Det är mycket viktigt att ringa till veterinär så snart som möjligt efter att man sett att en katt har ätit av jästdeg.

8. Vissa växter

Vissa katter är nyfikna av sig och kan äta på växter, ofta när man inte ser. Många växter är giftiga och potentiellt dödliga för katter om de äts. Titta med fördel upp vad som gäller kring just de växter du har i hemmet för att vara på den säkra sidan.

Några giftiga växter för katter är:

 1. Liljor
 2. Tulpaner
 3. Rhododendron
 4. Liljekonvalj
 5. Krukväxten garderobsblomma
 6. Krukväxten monstera
 7. Dracaena
 8. Änglatrumpet
 9. Kottepalm
 10. Julros
 11. Korallbär
 12. Mistel
 13. Oleander

9. Russin och vindruvor

Till och med en handfull russin kan orsaka allvarliga njurproblem när det kommer till husdjur enligt experter. Det vanligaste är att hundar blir sjuka efter att ha ätit russin, men det är bäst även för katter att undvika russin och druvor.

Det bästa är alltid att ringa en veterinär om du misstänker att din katt råkat ut för matförgiftning.

10. Råa ägg

Att ge katter råa ägg är inte en bra idé enligt flera källor, då råa ägg kan leda till salmonella. Några symptom på salmonella är diarré, kräkningar och allmän slöhet.

Ett annat problem med råa ägg är att de innehåller ett enzym som kallas avidin. Detta enzym uppges kunna minska upptagningsförmågan av ett B-vitamin som kallas biotin. Detta kan i sin tur orsaka problem för din katt när det kommer till pälsen och huden. Därför är råa ägg farliga för katter att äta.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.2 / 5. Antal betyg: 43

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Stina Jansson

Stina Jansson

Katter och hästar har varit en central del av Stinas liv sedan barnsben. Med en stark kärlek till djur så skriver hon om allt mellan himmel och jord som rör katter här på Kattguiden.se.