8 sätt att få katt och hund att komma överens

Katter och hundar är de två mest populära husdjuren. Även fast vissa katter och hundar kan bli vänner efter bara någon timme, så är det betydligt vanligare att katter och hundar inte kommer överens direkt första ögonkastet. Som tur är så finns det sätt att hjälpa dem att anpassa sig till att leva med varandra. Genom att låta det ta tid och förstå vad djuren behöver så kan du skapa ett lyckligt och fridfullt hem med både en katt och en hund.

Katt Och Hund 2 1024x375
Läs på om dessa tips nedan så kan din katt och hund bli bra vänner!

1. Första mötet mellan katten och hunden på säker distans

Både katter och hundar är djur med territorium och skyddar sina revir. Därför kan det första mötet vara extra skakigt. Se till att hunden och katten träffas för första gången på säkert avstånd och utan möjlighet att komma nära varandra.

Beroende på hur det första mötet går, så kan man testa att introducera djuren för varandra snabbare (eller långsammare).

2. Se till att katten har en hundsäker och högt belägen viloplats

De flesta hundar jagar ett snabbt rörligt föremål såsom en katt. Så om en katt blir rädd och springer undan, måste den ha en bra plats att ta sig till. Se till att din katt kan springa och gömma sig om den vill. Oavsett om din katt är ung eller ett äldre husdjur i huset, så måste katten kunna röra sig fritt när introduktionen till en hund görs. Du vill i princip ha en förhöjd viloplats för katten som är enkelt tillgänglig.

3. Lär hunden att det är oacceptabelt att jaga katten

Katt Och Hund 4 1024x375
Vanligast är att hunden jagar och riskerar att skada katten.

När det uppkommer problem mellan katter och hundar orsakas det vanligtvis av hundarna. Detta beror på att hundar har ett högre jaktinstinkt och ofta är större. De kommer instinktivt att jaga efter små och fluffiga djur som kaniner och katter. Detta får katter att frukta hundar. Ett sätt att begränsa detta oönskade beteende är genom lydnadsträning.

Din hund måste lära sig att jaga katter är ett oacceptabelt beteende.

Lär din hund grundläggande kommandon som “sitta”, “stanna” och “ligga”. Dessa kommandon hjälper dig att hantera din hund lättare under interaktionen mellan din hund och din nya husdjurskatt. Dessutom förbättrar lydnadsträning också din kommunikation med din hund och utvecklar ett förtroendeband mellan er två.

4. Överväg barngrindar (i alla fall i början)

Barngrindar används för att hålla små barn i inhägnader inomhus och kan också användas till att hålla hundar inhägnade. De kan hjälpa dig att gradvis introducera hundar och katter, och grinden minimerar risken för katten. Barngrinden kan ge katten en välbehövlig frihet och ge katten och hunden mer tid att vänja sig med varandras sällskap.

5. Använd strategier som bygger på doft

Medan människor främst är beroende av syn, använder djur som katter och hundar också lukt för att bedöma sin omgivning. Att låta din katt och hund känna igen och acceptera varandras dofter är en viktig process som de måste gå igenom innan de kan komma överens.

Det finns några knep för att få dem att snabbt vänja sig vid varandras dofter. Du kan:

  1. växla kattens och hundens sovfiltar mot varandra
  2. …och/eller helt enkelt gnugga en handduk på din katt och placera den bredvid din hund och vice versa.

Förhoppningsvis kan din katt och hund vänja varandra doft på nolltid med hjälp av dessa knep.

6. Tvinga aldrig din katt att interagera med hunden

Om din katt tenderar att springa iväg under mötet med din hund, låt det ske. Att den springer iväg betyder att din katt inte är redo för en interaktion med den nya hunden. Ge din katt mer tid. Försök inte tvinga en interaktion mellan din katt och hund eftersom det kan leda till ett negativt resultat där någon kan skadas.

7. Låt det ta den tid det tar

Om du har tur kan din katt och hund bli vänner inom ett par timmar. Men det händer vanligtvis inte. Det tar tid för katter att anpassa sig till hundarna och på samma sätt för hundarna att lära sig hur de ska bete sig runt katter. Var tålmodig och din katt och hund kommer överens så småningom. Det är bara en tidsfråga.

Katt Och Hund 3 1024x375

8. Ge hunden beröm när den beter sig snällt gentemot katten

Om du skäller ut din hund varje gång den interagerar med katten, kanske din hund tror att det är kattens fel på varför den blir skälld. Detta ökar spänningen mellan din katt och hund.

Om din hund är vänlig mot katten, belöna och beröm. Detta kommer att uppmuntra din hund att fortsätta visa ett mer positivt beteende gentemot katten.

Hur var din upplevelse av denna artikel?

Betygsätt artikeln med stjärnor!

Medelbetyg på artikeln 4.4 / 5. Antal betyg: 46

Inga betyg än så länge! Bli den första som betygsätter artikeln!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


Stina Jansson

Stina Jansson

Katter och hästar har varit en central del av Stinas liv sedan barnsben. Med en stark kärlek till djur så skriver hon om allt mellan himmel och jord som rör katter här på Kattguiden.se.